pátek 9. června 2017

15. ZO: Okno do ulice a taky jak Božice přišly o unikát!

Stará čekárna už zase slouží na novém
místě u posádky
Dnešní zastupitelstvo mělo na pořadu jednání bodů až do aleluja. Všechno procházelo jednáním tak nějak snadno, snad až na prodej jedné "nudličky" ve směru na Kolonii. Kolonka však byla nakonec stěžejním bodem diskuze, a tak se hezky posaďte a čekejte, až se mi bude chtít napsat něco víc v reportu z dnešního jednání zastupitelstva. Asi to dřív než ráno nebude.


Ale abyste neměli zcela bezesnou noc, tak aspoň malou ochutnávku:
Má zastupitel právo vznést nějaký návrh? Pokud si ťukáte na čelo, co to je za pitomou otázku, tak vězte, že dneska se zastupitel Marek Klíč stal obětí ataku, proč vznáší nějaký dotaz a návrh, když to mohl řešit na výboru? Odpověď je jasná: Na výboru mohl, ale na zastupitelstvu taky! A tak se ptal a protinávrh podal. A hlasovalo se a on se svým protinávrhem neuspěl. Určitě se kvůli tomu nezhroutí, ale bylo to tak v pořádku a naprosto normální.
Uprostřed kruháku prý asi bude trošku šutru a trošku zeleně. Škoda, zasloužil by si víc, protože náš kruhák není jen tak nějaký obyčejný kruhák! To víme všichni, kdo se cítíme být božickými patrioty!!! Momentálně ještě není stavba předaná, takže se tam nic nedělá. Bylo by určitě vhodné pozvat architekta a probrat s ním nejen úpravu středu kruhového objezdu. Aktuálně probíhají terénní úpravy a opravy dle přání SÚS, na řadě prací se podílí i obec, osévají se plochy trávou, počítá se s výsadbou okrasných stromů před vojenskými bytovkami a rodinnými domy směrem u Donáta směrem k nádraží. Zpracovává se projekt na protažení chodníku až ke kolejím. To už bude celé v režii obce Božice.
A pokud vás zajímá, jak to bude z  rozšířením I.  mateřské školy, nebo to, jestli má někdo zájem o nedokončené prostory plánované pro cukrárnu-kavárnu u hřiště, tak si počkejte do rána. Já už to dneska balím, protože se chci nad ránem dívat na pátý finálový zápas Stanleyova poháru mezi pittsburskými Tučňáky a Predátory z Nashvillu. Jen se zeptám: Komu fandíte vy? Já Predátorům, protože jsem vždycky na straně těch papírově slabších! Navíc hrají finále poprvé ve své historii. To je skoro tak fantastické, jako kdyby Božice hrály o postup z okresního přeboru! :-)

P.S. A radnímu Karlovi přeju, ať je brzo fit!

No a pokračování příběhu píšu ráno (po páté hodině), kdy neslavně prohráli mí Predátoři. Dokonce potupně 6:0! Doufám, že takový ortel nečeká na naše fotbalisty v sobotu v Petříně! Někteří nebudou, ale do sestavy by se měl vrátil středový záložník Kája. Uvidíme.

K rekonstrukci I. MŠ Božice už je vše připraveno, ale jsou tam některá ale ... Rekonstrukce bude po etapách a z vlastních zdrojů, náklady se odhadují kolem 6 mil. Kč. Nejdříve je třeba vyřešit kapacity WC a umýváren. Přistaví se do dvora a k propojení se postaví spojovací krček. Tak až zjistíme nějaký stavební ruch, dáme vědět víc ... Opravy se dočká i střecha II. MŠ v Č. Křídlovicích.

Zájemci o nedokončenou a tím pádem jen částečně využívanou prostoru původně zamýšlené kavárny-cukrárny jsou dva. Jednomu by stačila ta nevyužívaná část při respektování zázemí pro pořádání akcí pod pergolami (cca 6 akcí ročně) ke zřízení prodejny domácích potřeb, druhý by měl zájem o celou plochu, ke zřízení restaurace a pizzérie i s WC. Původně zvažované Infocentrum by reálně velmi brzy mohlo být umístěno u bazénu Relax. Má to svou logiku, dobrou otvírací dobu a uvnitř i venku se dá příjemně posedět.

Připravený je projekt na místní komunikaci za zahradou I. MŠ, čeká se už jen na stavební povolení. V Zámlýní se začne na opravě místní komunikace na návsi pracovat už příští týden. A připravují se opravy dalších pěti cest v Českých Křídlovicích a jedné v Božicích.

Obec obdržela dotaci JmK na podporu vinařství, která bude použita (při 50% spoluúčasti) na zakoupení chladícího zařízení na víno. Podobně má obec přiklepnutou dotaci JmK pro hasiče na zakoupení nového dopravního vozidla (s vnitřní úpravou pro potřeby hasičů), které bude sloužit místo Avie. Vozidlo bude stát 950 000 Kč, z toho 500 000 Kč bude krajská dotace, zbytek uhradí obec Božice.

Schválen byl podpis smlouvy o spolupráci v rámci sociálních služeb města Znojma. Jak bylo zdůrazněno, jsou to velmi důležité služby i pro občany naší obce. Příspěvek obce bude činit cca 30 Kč na občana.

Pracuje se též na prodeji osmi bytových jednotek na tzv. staré škole v Č. Křídlovicích a rada byla pověřena přípravou tohoto prodeje. Hodně se teď pracovalo v okolí sklepní uličky na Borotice a u posádky. Bude tam osazeno nové osvětlení a na zastávku u posádky byla přesunuta stará čekárna os sýpky.

A řada informací se týkala božické Kolonie, která  si v sobotu 17.6.2017 připomene posezením pamětníků 90 let božické Kolonie. Řeč byla i o rekonstrukci původní ploché střechy na funkcionalistické stavbě budovy Jiráskova domu v roce 1992 a pozvánku dostali všichni na Tátafest, který se na Kolonii uskuteční v neděli 18.6.2017. Taky padlo vysvětlení, jak je to s demolicí jednoho domu na Kolonii. Dříve nebo později bude na jeho místě stát dřevostavba, která zachová původní charakter staveb v této místní části, tj. se dvěma štítovými okny.

Zápach z kejdy, který býval dříve typický pro každou vesnici a na který jsme si již odvykli, by nás už moc trápit neměl. Na svědomí ho má Agropodnik Mašovice, který má  někde jinde než v Božicích moc živočišných provozů a jejich "živočišné produkty" musí přece někde zpracovávat a použít! Tak si řekl, proč ne zrovna v Božicích? Čichám, čichám člověčinu ...


         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat