neděle 25. června 2017

Pěchotní srub Závora v Dyjákovicích na den pro veřejnost

Využil jsem možnosti sobotního Dne otevřených pevnostních muzeí na jižní Moravě (24.6.2017) a navštívil jsem pěchotní srub Závora v Dyjákovicích.


Myslím, že v Božicích nemusím podrobně vysvětlovat, kde tento srub leží a kudy sek němu dostanete, ale pro jistotu připomenu, že tento pěchotní srub určený pro pobyt 36 vojáků se nachází v blízkosti starého hraničního přechodu do Rakouska (Dyjákovice - Wulzeshofen), vpravo od mostu přes řeku Dyji.
Pěchotní srub MJ S 15 Závora je jedním z šesti objektů tzv. čs. těžkého opevnění z let 1936 - 1938. Srub je oboustranný, dvoukřídlý, dvouzvonový, s jedním nadzemním a jedním podzemním patrem.
Průvodcem mi byl jeden ze skupiny nadšenců ze spolku MJ S 15. Byl zde bohužel sám a svou celodenní přítomnost věnoval i práci na rekonstrukci objektu. práce je zde jak na kostele, protože vše, co se odtud dalo v minulosti odvézt, bylo odvezeno. Odvezeno, nikoliv rozkradeno, a to především do jedné z velkých vojenských pevností na severní Moravě zvané Darkovičky.
Cenné je, že ve srubu Závora v Dyjákovicích zůstaly oba zvony, vzduchotechnika a čerpadla. Jinak se musí vše dovézt a doplnit. Zajímavé jsou vstupní dveře, které měly skutečně důmyslný systém zabezpečení. Věřím, že za rok bude Závora opět otevřená a že bude patrný pokrok při rekonstrukci. Zajímavý objekt v naší relativní blízkosti si to určitě zaslouží.
Povídání o srubu si přečtěte na jedné z fotografií.

                                     (lan)



































Žádné komentáře:

Okomentovat