pondělí 26. června 2017

Náves v Zámlýní už se rýsuje

Jak jsme nedávno informovali, generální rekonstrukce komunikace uvnitř Zámlýní už je skutečností. Po více než sto padesáti letech existence této křídlovické osady se její současní obyvatelé dočkají důstojného povrchu místních silnic.


Netuším, jaké záměry se Zámlýním měla dřívější správa obce před rokem 1989. Každopádně to zde k důstojnému žití a bydlení mělo daleko. Někdo z nějakého nejasného důvodu nechal zbourat v roce 1965 zdejší dominantu, vodní mlýn s Kaplanovou turbínou! Přesto zde tamější obyvatelé zůstávali, protože to tam měli rádi!
Po roce 1989 i Zámlýní ožilo. Řada domků sice zmizela definitivně, ale řada domků našla nové majitele a ti zde chtějí být. Usadila se zde řada mladých rodin, domky se tu rychleji, tu pomaleji opravují a rekonstruují a tak je chvályhodné, že se k opravě místních komunikací v roce 2017 rozhodla i obec Božice. Jenom s tou kanalizací to tady asi při současných technologiích bude problém. Věřím však, že i to se časem poddá a občané Zámlýní budou mít nakonec k dispozici vše, co odpovídá životním standardům 21. století.
Ambiciozní projekt Agrodiagnostik (výroba krmných směsí) i s pštrosí farmou se sice nepovedl, ale jinak se rozvoj Zámlýní daří.
A co můžeme obyvatelům Zámlýní závidět? Mají zde prodejnu stavebnin, mají zde nejblíž z celých Božic do Mlékárny Klíč, mají odtud nejblíž do sklepní uličky u Borotic, mají blízko Alej života i posezení kolem opravené výklenkové kapličky, mají tady opraváře elektropřístrojů (praček, myček, ledniček ...) a mají tady relativní klid!
Je docela prima bydlet a žít v Zámlýní.
          (lan)














Žádné komentáře:

Okomentovat