pátek 23. června 2017

Jak se stavěla hodovní máj: Je to těžkej adrenalin! (akt.)

Jak se stavěla hodovní máj? Tak, jak věci znalí vědí, sama se nepostavila. Nikdy. A stalo se novodobou tradicí, že se hodovní máj staví "postaru". Tzn. za pomocí žebříků a lan, krompáčů, lopat a palice. Co mě však letos potěšilo nejvíc, bylo to množství hodovníků, kteří přiložili ruku k dílu!


Celou akci řídil starosta SDH Božice Honza Szabó nejst. a u žebříků, lan a u ukotvení byla snad dvacítka chlapů (nebo i víc?). Z velké části hasičů, ale pomohli i fotbalisti a další. Tomu všemu s napětím přihlížely partnerky hodovníků a to by v tom byl čert, aby se za takové konstelace dílo nepodařilo! Však taky závěrečný aplaus byl naprosto zasloužený.
Celý průběh jsem natočil, ale připojím ho sem, až mi ho moje "pravá ruka" sestříhá a převede do patřičného formátu na youtube.
Zatím se musíte spokojit s fotografiemi, které jsem dílem pořídil v podvečer, když se vše připravovalo a chystalo a pak vyberu nějakou z natočeného materiálu.

V sobotu ráno se hodová chasa těší, že se přijdeme v 8:00 h podívat do božického kostela sv. Petra a Pavla na předávání hodového práva. Pod patronátem P. Petra Bartoňka předá starosta obce Karel Hala hodové právo dvojici stárků Tondovi a Monice. Ti pak budou mít obec "pod palcem" až do nedělního večera, kdy opět právo vrátí panu starostovi a ten bude muset obec od pondělka zase řídit. Teď ale dva dny bude platit ono okřídlené: Čí jsou hody? Naše! Čí jsou dluhy? Starostovy.

Krojovaná hodovní chasa projde během soboty celou obcí se zbrusu novými pokladničkami (dík patří Bohunce) a nově zapůjčenými mužskými koženými holínkami, aby nás pozvali na večerní hodovní zábavu. Tak věřím, že se nenajde žádný dům, který nechá hodovní chasu stát za zavřenými dveřmi.
             (lan)




























Žádné komentáře:

Okomentovat