neděle 25. června 2017

Motorkář se zranil na kruháku. Sloup osvětlení zrušil. Profesionální první pomoc Božických (akt.5.7.)

Právě jsme se chystali zahájit odpolední hodovní program na hřišti zápasem Božice - Křídlovice, když do brány vběhla rozrušená paní z Božic se slovy, že se na kruháku vyboural motorkář. Duchapřítomní pořadatelé skočili do šatny pro zbrusu novou lékárničku, kterou nedávno zakoupil vedoucí mužstva mužů a utíkali poskytnout první pomoc.


To už byla na cestě rychlá, kterou někdo z pomáhajících okamžitě zavolal, policie, hrušovanští hasiči a dopravka. Obdiv a pochvalu zaslouží především dvojice poskytující první pomoc, a to Dalibor T. a Patrik Š. Do příjezdu rychlé tak byla zraněnému mladíkovi z nedalekého H. poskytnuta odpovídající první pomoc.
A co se vlastně stalo? Podle prvotních zjištění jel řidič motocyklu od Hrušovan (do Micmanic). Jak to bylo s rychlostí lze spekulovat. Každopádně při vjezdu do kruhového objezdu ztratil kontrolu nad svým strojem, narazil do prvního zvýšeného obrubníku a on i motocykl letěli vzduchem až na středový kamenný kruh.  Po chodníku tou dobou kráčely dvě  starší manželské dvojice jdoucí na hřiště na hody. Byl to pro ně hrozný šok, když kolem jejich levých částí těl letěl vzduchem motocykl i chlap v pantoflích! Motocykl měl uraženou levou část řidítka, proraženou nádrž, zraněný otřesený motorkář se odbelhal na pravý chodník.
Zraněného transportovala rychlá do nemocnice, poškozený motocykl odvezl bratr zraněného do pryč a poškozený sloup, který už nyní patří obci, musela obec odstranit. Tak se nám ty hody nějak zamotaly.

Úvodní zprávu jsem publikoval v 16:39 h. další zprávy doplňuji večer.

Ještě jednou bych vyzdvihl božické občany Dalibora T., Patrika Š. a Marka Z., kteří se nejvíc podíleli na profesionálním poskytnutí první pomoci. Zásada "5T" tady byla uplatněna beze zbytku a věřím, že i následná lékařská péče vrátí mladého muže z nedaleké obce H. zpátky do života bez nějakých větších následků. Všichni jsme připravováni na to, abychom byli schopni poskytnout první pomoc bližnímu, když se dostane do situace, kdy jde o život. Zachovat chladnou hlavu a konat tak, abychom pomohli, to už je umění. Jsem hrdý na to, že to božičtí chlapi zvládli tak profesionálně.

Podle policejní zprávy k nehodě:
„Dvaatřicetiletý řidič motocyklu Kawasaki havaroval před třetí hodinou odpoledne na kruhovém objezdu v Božicích. Policisté na místě dechovou zkouškou vyloučili vliv alkoholu, okolnosti havárie vyšetřují. Zraněného motorkáře sanitka převezla do nemocnice,“ sdělila policejní mluvčí Štěpánka Komárová s tím, že na místě pomáhal i policista, který byl ve svém volnu na nedalekém hřišti.
Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/nehody/motorkar-havaroval-na-kruhovem-objezdu-pomahal-mu-i-policista-v-civilu-20170625.html


   K tomu můžeme dodat, že oním pomáhajícím policistou v civilu byl božický občan Marek Z. A sám můžu potvrdit, že se zachoval též velice profesionálně. Kontaktoval mobilem záchranné složky a podílel se na poskytování první pomoci zraněnému muži. Takže můžeme být hrdí na naše spoluobčany, kteří ve vážné chvíli, kdy jde o život, neztrácí hlavu, nepanikaří a dělají, co mají. U Marka i Dalibora je to spojeno i s jejich profesemi a osobními aktivitami, velice profesionálně zvládal situaci i Paťa, třebaže nevím, kde získal tak kvalitní znalosti a dovednosti. My ostatní jsme pomohli s tím, co bylo třeba a jinak bylo dobře, že jsme se nikde nepletli, zbytečně nekibicovali a postupně místo neštěstí opouštěli. Složky záchranného systému dorazili všechny, první byl na místě vůz policie a jeho členové řídili dopravu na kruhovém objezdu, což bylo taky třeba. Tak už jen, aby zraněný řidič měl svůj úraz co nejméně komplikovaný, minimálně zápěstí a kotník však nevypadaly dobře.

Pondělí 26.6.2017 večer:
Není to vůbec radostný případ. Najednou je tolik zaručených teorií, o tom, co a jak se stalo.  Prý motorkáře srazil fotbalový míč, který přiletěl z hřiště! ... Nebo, že jel na  motorce od Jaroslavic ... Když tady nebyl kruhák, tak se tady žádná bouračka nestala ... A tak pořád nějak a tak nějak pořád dokola!

Kde je pravda, ví jenom řidič a něco ví pár lidí, kteří byli u toho. Nejvíc asi Bulhaři, z ubytovny na sýpce, ale i pár božických občanů, kteří se k tomu tak nějak nachomýtli. Paní, která zrovna chtěla přecházet silnici od Pastelek k sýpce. Po přechodu. Zůstala stát,  když viděla rychle jedoucí motorku, jak si to hrne odspodu ke kruháku! Viděla i slyšela náraz do prvního obrubníku, ránu a náraz do ocelového sloupu veřejného osvětlení a nekontrolovaný let vzduchem motorky i řidiče směrem ke středu kruhového objezdu! To viděli a vnímaly i manželské páry, které šly na nedělní hodovou zábavu na hřiště a právě procházely po chodníku kolem sýpky...!
Řidič prý držel přilbu v ruce (to si pak asi někdo spletl s míčem?), byl v pantoflích (ty mu z nohou spadly) a zraněný a v šoku se dobelhal na hliněné prostranství u chodníku před sýpkou ... Kawasaki s uraženým levým řidítkem zůstala ležet bezmocně u vnitřku kruháku.

Aktualizace ze čtvrtka 28.6.2017:
Stále se vrací téma MÍČ! A k příčinám: Řidič se prý věnoval pantoflím, které mu nějak nedržely na nohách a na katastrofální silnici od zatáčky před hostincem směrem k sýpce a při asi vyšší rychlosti se dostatečně nevěnoval řízení - a narazil do prvního obrubníku vpravo. Taky se tam povaluje plno šutříků  ...
                                  (lan)












Počátkem července to se sloupem vypadalo takto:


1 komentář: