pátek 30. června 2017

Když v Křídlovicích zakládali Hnízdilov

Přiznám se bez mučení, že jsem pomístní název Hnízdilov slyšel dneska poprvé v životě. Ale budiž .... Neznamená to, že nebyl.


Koncem 50. let se v Božicích a Českých Křídlovicích řešilo přibližně totéž, co dneska: Jak zajistit pro naši oblast co nejvíce vody! A tak padlo rozhodnutí vybudovat nový rybník. Novas! To bylo to správné pojmenování. Dnešní Božický rybník (za Tesaříkovým - Kroutilovým), to byl Starý rybník a ten nový byl prostě Nový rybník neboli Novas neboli ..... Podle tehdejšího předsedy JZD České Křídlovice se mu prý ale taky říkalo Hnízdilov. Nevím, prodávám tak, jak jsem dneska koupil!

Do Nového rybníka bylo nasazeno plno ryb a za dva roky byl naplánován první výlov. Aby to s rybami v rybníce nedopadlo jako s tombolou ve filmu Hoří, má panenko, byly určeny dvě zodpovědné osoby, které rybník před výlovem hlídaly. Tedy hlídali, aby tam nelovili pytláci, a současně pravidelně se svými pruty zjišťovali, jestli bude v rybníku co lovit ...
Mezi těmi, kteří taky sondovali, jak kapři v rybníku rostou, byl třeba jeden křídlovický občan Tonda, který neváhal a v blízkosti rybníka umístil svá tři včelstva, aby měl důvod k rybníku rovněž chodit. Páni hlídači - tehdejší občané Křídlovic je jistě dobře pamatují pod jmény Jožka Viceník a Strnádek - tak měli starostí až nad hlavu.

Dneska už Novas v jeho původní podobě nenajdeme. Změnil se. Jistě víte, co se na jeho místě nachází a čemu toto místo slouží.

            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat