pondělí 12. června 2017

Proč padala ptačí hnízda?

Tato božická hnízda jiřiček slouží svému
účelu i díky majiteli budovy
Ptactvo už je takové. Přiletí, pobude, něco zobne, potřísní, ale taky zahnízdí, vyvede mladé (když pán bůh dá) a na podzim třeba odletí. Bavili jsme se o tom nedávno, že ptáčků na našich dvorcích, zahradách, v keřích, na stromech a na budovách letos nějak přibylo. Proto mě doslova a do písmene vyrazila dech zpráva od jednoho čtenáře  tohoto blogu, která zněla: Kdo nařídil shodit ptačí hnízda na budově základní školy v Božicích směrem k učitelské bytovce?


Stát se to mělo před pár dny (v pátek) a zcela konsternovaný občan se ptá, kdo to nařídil, kdo to provedl a co komu ti ptáčci udělali? 
Ochrana přírody je krásná věc, ale kdo ji má provádět, dodržovat a nakonec i vyžadovat od druhých? Z hnízda na zem spadlého už ptáček nevyletí. Ani náš oblíbený vrabčák či špaček. Ani vzácná jiřička ...
                                       (lan)

3 komentáře:

  1. kolik máš doma hnízd ty že si dovoluješ kritizovat cizí majetek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím o tom, že bychom si tykali. Jinak já podávám pouze zprávu, kterou jsem dostal. Možná byla hnízda prázdná, neobydlená a tudíž je to mnoho povyku pro nic... takže ty ptáčky beru zpět, nemůžu je potvrdit.

      Vymazat
  2. e místo sloužící ptákům pro nakladení a inkubaci vajíček a následné vyvedení potomků. Může jít o kalichovitou strukturu upletenou z trávy a dalších materiálů, mělkou prohlubeninu v písku či hlíně, dutinu ve stromě nebo noru vyhloubenou do země. Hnízdo většinou staví samice, samci zpravidla pouze pomáhají. U některých druhů jsou však tyto role opačné, např. samci snovačovitých staví hnízda, aby přilákali partnerky v době námluv.

    goldenslot

    OdpovědětVymazat