pátek 18. října 2019

Z Deníku: Božická radnice slíbila rekonstrukci kina na jaro 2019

Současný interiér Kina Marta
Fungující vesnická kina? Na jižní Moravě poslední čtyři. I díky práci nadšenců Nemají až na jednu výjimku ani dva tisíce obyvatel, přesto se jim daří udržet a provozovat kina. Řeč je o čtveřici obcí na jihu Moravy, kam lidé mohou zajít na promítání filmů. V Božicích na Znojemsku kino dočasně nehraje. Vedení obce tvrdí, že na jaře bude pokračovat.


Tak se píše v dnešní Rovnosti (Znojemském deníku). Od konce října se k tomuto problému živě diskutuje na facebooku Kina Marta. Zprvu odmítavý přístup jednoho z nových božických radních zjevně narazil u ostatních členů rady a tak se Kino Marta (bývalý Daňkův hostinec) bude opravovat.
Kino nehraje z technických a provozních důvodů. Takový vzkaz visí na facebookovém účtu Kina Marta v Božicích na Znojemsku. V obecní budově tam kino provozuje parta nadšenců. Přestože své diváky si kino velmi rychle našlo, nyní se místní i lidé z okolí musí dívat na filmy doma v televizi nebo vyrazit do Znojma či Brna. Podle starosty Božic Karla Haly chce  vedení obce v promítání pokračovat. Ale až na jaře. „Kino by mělo fungovat. Nyní máme zažádáno o přípojku na kanalizaci. Kino musí splňovat základní hygienické normy. Jenže není jednoduché kino vytopit, takže přes zimu je provoz omezený,“ uvedl první muž Božic.
Původní Božické kino obnovili po přestávkách tamní filmoví nadšenci. „Kino je v majetku obce, správcem kina je Ivan Hudec mladší a nutno říci, že opravdu jeho nasazení pro věc v rámci omezených možností jsou zcela nadstandardní. Snažili jsme se do kina přinést program, který by byl zajímavý pro všechny věkové skupiny,“ řekla Alexandra Hroncová, která se stará o dramaturgii božického kina.
Lístek stál v Božicích padesát korun a podle vyjádření zástupců kina se na filmy chodilo za víkend podívat průměrně devadesát diváků. Od dětství do tohoto kina chodil filmový kritik Kamil Fila. „Kino sice nemá dlouhodobě stálý program, ale je unikum, že vůbec zůstalo zachované. Okolo Božic je řada vesnic, ve kterých dohromady žije deset tisíc lidí a pokud bude o kino zájem, má potenciál přilákat další lidi,“ tvrdí Fila.

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/fungujici-vesnicka-kina-na-jizni-morave-posledni-ctyri-i-diky-praci-nadsencu-20181211.html
Moc nerozumím starostově odpovědi ohledně vytápění. Pokud vím, tak už před 20 lety byla tato budova, tehdy Kinokavárna Duha (později ještě diskotéka), napojena na plyn. 
             (lan)
Publikováno 11.12.2018

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/fungujici-vesnicka-kina-na-jizni-morave-posledni-ctyri-i-diky-praci-nadsencu-20181211.html

1 komentář:

  1. Víte kolik by stálo vytápění plynem???Kdo to zaplatí???

    OdpovědětVymazat