sobota 19. října 2019

Velký úspěch českého animovaného filmu má svou božickou stopu

Naši vítězové - držitelka
Studentského Oscara Daria
Kaščejevová vlevo dole.
A. Hroncová uprostřed.
Mohli jsme se i v Božicích radovat z velkého mezinárodního filmového úspěchu. Ve čtvrtek 17. října proběhlo v Divadle Samuela Goldwyna v Beverly Hiils v Los Angeles slavnostní předání Studentského Oscara za nejlepší zahraniční animovaný film. Vítěznou režisérku, v době natáčení filmu studentku pražské FAMU, Dariu Kaščejevovou doprovázela na slavnostním předávání mj. Alexandra Hroncová, kterou velmi dobře známe z nedávné doby jako dramaturgyni Kina Marta v Božicích.



 O Dariině vítězství jsme se dozvěděli včera večer – během uspávání dětí jsem měla  zmeškaný hovor z Beverly Hills. Když jsem volala v předtuše zpátky, ozval se mi záznamník: ,Hello, you´ve rechaed the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences...´. Předala jsem číslo na Dariu a celé další dvě hodiny jsme celý tým nervózně sledovali mobilní telefony a čekali na výsledek,“ směje se Alexandra Hroncová, která se na FAMU stará o studentské filmy z hlediska festivalů a zajišťuje jejich soutěžní i nesoutěžní projekce po celém světě.

Slavnostní předání ceny proběhne v polovině října v Samuel Goldwyn Theatre v Beverly Hills v Los Angeles. Festivalová cesta snímku rozhodně nekončí – Dceru přijali již na několik desítek festivalů po celém světě. Film je součástí pásma Trojhlas, který je výsledkem spojení tří zajímavých loutkových studentských prací. Ty vznikaly souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzitě v Plzni. „Svoji premiéru, kterou bude doprovázet výstava loutek ze všech tří filmů, si odbyde 11. listopadu v prostorách Jatka 78 a všechny srdečně zveme,“ uvádí Zuzana Roháčová, producentka snímku Dcera.
Na svém facebookovém profilu o předávání cen informuje naše Alexandra Hroncová.
Vítězná režisérka Daria Kaščejevová

Alexandra Hroncová v Los Angeles

Animované loutkové drama s názvem Dcera, které vytvořila studentka Katedry animované tvorby FAMU a které vzniklo v koprodukci se společností MAUR film, zvítězilo v celosvětové konkurenci nejlepších 1615 snímků filmových škol. Snímek získal prestižní ocenění známé jako Studentský Oscar za nejlepší zahraniční animovaný film, které uděluje americká Akademie filmového umění a věd. Tuto nejprestižnější cenu získal v roce 1989 jako jediný v české historii Jan Svěrák za svůj absolventský film Ropáci. Česká filmová škola tak opět potvrzuje vysokou kvalitu svých studentů.
„Studentský Oscar se po 30 letech vrací na FAMU,“ uvedla v prohlášení filmová škola, vnímající ocenění jako potvrzení vysoké kvality studentů české filmové školy. Český animovaný film Dcera se dostal do finále studentských Oscarů v konkurenci 1615 snímků. Režisérka Kaščejevová (Kashcheeva) s ním sklidila už několik festivalových úspěchů. Snímek získal nejvyšší ocenění Křišťál na francouzském festivalu v Annecy a tento týden hlavní cenu na festivalu v australském Melbourne MIFF.„Je to velká pocta pro FAMU, pro Českou republiku a samozřejmě pro mě. Tento úspěch pro tvůrce nastavuje laťku vysoko a povzbuzuje mě pracovat s ještě větším nasazením,“ říká režisérka snímku.„Jsem nesmírně šťastná, že můžu zastupovat naši školu před americkou akademií v tak prestižní soutěži, jako je studentský Oscar,“ uvedla sama autorka.

2 komentáře:

  1. Saša je hodně dobrá manažerka a filmová odbornice. Bohužel božické (HRAJÍCÍ) kino pod jejím promítacím programem by nám dnes závidělo celé okolí. Gratuluji k úspěchu za velkou louží. (Marek Klíč)

    OdpovědětVymazat
  2. Není to bohužel poprvé, kdy jsme si nepovažovali lidí, kteří něco umějí. Ale to je na delší diskuzi. A božické HRAJÍCÍ kino by nám nezávidělo jenom okolí, ale celá republika! Paní Hroncová, blahopřeji vám ke světovému úspěchu a vím, že vy se nikdy nevzdáte. Jste bojovnice, která ví, co chce a udělá pro to maximum. (lan)

    OdpovědětVymazat