čtvrtek 11. června 2020

Božicím se vládní opatření nemůže líbit. Ani trochu.

Božice prý nějaké zkrácení sdílených
daní bolet nebude... Teď možná ne,
ve výhledu několika let, je to samozřejmě
citelná a bolestivá ztráta. Ale díky Senátu
možná bude přeci jenom nějaká přijatelná
kompenzace ve výši 1200 Kč na osobu...
Nespokojenost a protesty starostů proti vládnímu opatření, kterým se obcím odebere část financí ze sdílených daní, pokračují. Většina obcí velmi dobře chápe, v čem je zakopaný pes. Zrovna Božice patří posledních deset let mezi obce, které budou tímto novým vládním opatřením velice zasaženy.

Není žádným tajemstvím, že Božice po volbách v roce 2010 výrazně otočily kormidlo, pokud jde o investice. Po uplynulém dvacetiletí (1990 - 2010), kdy jeden dotační titul stíhal druhý, kdy ještě nedokončené investiční akce již zpoza dveří vyhlížely nové aktivity. Rekonstrukce s půdními vestavbami na škole, učitelské bytovce a na kulturáku, celková přestavba staré školy v Křídlovicích, nové bytové domy v zahuštěném centru obce, tzv. Pastelky, dům s pečovatelskou službou a taky celá nová obchodní pasáž u hřiště, která se právě v těchto dnech konečně dokončuje zřízením Infocentra a obecní knihovny. Rozšiřování obecního vodovodu, budování kvalitních místních komunikací a hlavně a především plynofikace obce a kanalizace v podstatné části obce. Pak taky velice diskutabilní aktivity jako bylo třeba vybudování bazénu v suterénu kulturního domu. To (skoro) všechno se bez dotačních titulů neobešlo. Heslem toho včerejška z let 1990 - 2010 bylo: "Na dluhy neprší!" 
Nová božická radnice vedená od roku 2010 Karlem Halou tuto vizi nesdílela. Naopak. Jejím prvotním cílem bylo splatit pokud možno všechny dluhy a pohledávky z předcházejícího období a pokud něco budovat, tak menší akce a pokud možno za vlastní peníze. Nová vládní strategie vlády Andreje Babiše "podřezává pod  touto strategií větev". Obcím se vezmou peníze, které každá podle své  velikosti měla dosud ze sdílených daní, a budou se jim přidělovat na základě těžké byrokracie. Vyplňovat žádosti, dbát na každé slůvko v této žádosti a pak čekat na rozhodnutí "vrchnosti v Praze", jestli se svou žádostí uspěje či nikoliv. Cesta ke korupci se tímto otvírá, což velice názorně ilustruje korupční "kauza Stoka" v Brně, kde se vykoupali všichni čelní brněnští politici hnutí ANO v čele s J. Švachulou a díky níž se te´d odporoučel bývalý primátor Vokřál (ANO)...

Starostové  hnutí STAN, kam patří i vedení božické radnice, s tímto vládním opatřením nemůžou souhlasit. Už proto, že jde přímo proti nim a jejich dosavadní filozofii správy a rozvoje obce.

Jejich kolegové z hnutí STAN v jiných obcích i parlamentu k tomu říkají:

Je to jenom začátek, bude to mnohem horší. Budou chybět peníze na investice. Naštvaní jsou i starostové ANO, hodnotí starostka Mnichovic Petra Pecková z hnutí STAN následky vyplácení kompenzačního bonusu. Vládě se hodí oslabovat obce. My budeme občanům vysvětlovat, proč jsme neudělali chodníky, zatímco vláda populisticky přidá rodinám na školu v přírodě. Dotace, které slibuje, jsou složité, říká.
STAN odmítá princip „vezmeme část peněz ze sdílených daní obcím, ale nahradíme jim to na dotacích“. Znamená to totiž jen to, že stát sebere obcím ty peníze, o kterých si města a obce rozhodují samy, a dodá peníze, o kterých rozhodne vláda. A vláda bude určovat, které obce peníze dostanou a které ne.

„Považujeme krácení příjmů obcí a měst vládou ČR o více než 20 miliard za zásadní chybu, která povede k pozastavení většiny připravovaných projektů v regionech i škrtům v běžném provozu. Chceme vrátit obcím peníze skrze jednoduchou změnu RUD, ale vláda to odmítá. Považuji loupež obecních peněz za záměrnou,“ říká poslankyně Věra Kovářová.

Vláda připouští, že prostředky na investice obcím vrátí skrze navýšení dotačních titulů. To však podle zástupců STAN není správná cesta.


Bude nepochybně záležet na každém městě a obci, na každém starostovi, jak se ke vzniklé situaci postaví. Nikomu se nedá nic nařizovat, každý na to musí přijít sám.

                                         (lan)

2 komentáře:

  1. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek podá ústavní stížnost na daňové úpravy vlády, které jdou na úkor rozpočtů obcí a měst. Je to podle něj porušení práv samospráv.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bartosek-kdu-csl-dane-vlada-osvc-samospravy-obce.A200602_063546_domaci_bro?zdroj=vybava_recombee

    OdpovědětVymazat
  2. Starostové vyjdou do ulic: zvažují protestní pochod kvůli sebraným milionům.

    OdpovědětVymazat