pátek 26. června 2020

Není to bedla a byla objevená u Božic

V týdeníku 5 plus 2 Znojemsko ze dne 26.6.2020 je v rozhovoru se známým znojemským botanikem Radomírem Němcem zmínka o tom, že vzácná houba, která se podobá bedle, ale není to bedla nýbrž muchomůrka, byla u nás poprvé identifikována v roce 1975 v lese Hoja u Božic.



Je to zajímavé zjištění, mj. i tím, že se zde oživuje správný název lesa Hoja, protože v následujících letech byla snaha tento název upozadit. Máme tak les Hoja, studánku v chráněné oblasti prostřední Karlov, správněji Horní Hoja, a máme taky dvůr Hoja, což byl dvůr vyjmutý po vzniku republiky v roce 1918 z vlastnictví panství Jaroslavice  a od roku 1921 patřil rodině Pavlíků.
Takže v lesích Hoja se našla tahle velmi vzácná houba, která mnoha znaky připomíná bedlu, ale ve skutečnosti je to typická středomořská muchomůrka Vittadiniho. Není jedovatá, ale není ani zrovna moc jedlá.
Více o ní si přečtěte v týdeníku 5 plus 2 Znojemsko, který je k dispozici v obou prodejnách božické Jednoty zdarma nebo na webu https://www.5plus2.cz/?e=ME-ZNOJMO&d=26.06.2020#strana=1.

          (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat