pátek 12. června 2020

Toulky Znojemskem: Přírodní rezervace Karlov a Hraběcí studánka

I když se letos nekonal již 11. ročník krásné akce Okrašlovacího spolku Šanov Otvírání Hraběcí studánky, výlet do nádherné přírody, kterou máme přímo za humny si odepírat nemusíme.

A byť to je odnepaměti poutní místo obyvatel Božic, leží na katastru Šanova (podobně jako Starý Karlov a kus areálu bývalé Prefy i s přilehlými domy) a ten se taky v posledních letech nejen směle hlásí ke svému vlastnictví, ale taky viditelně koná - viz turistické cesty v této oblasti.

Na FB Toulky Znojemskem je pozvánka k návštěvě:

Tady se snad zastavil čas?.....Nikdo nikde? Slyšíte to ticho? Jen srnečka tu ladně přeskočila....Vládne tu opravdu tajemný klid.
Přírodní rezervace Karlov
Patří mezi nejstarší na Znojemsku, rozprostírá se na svahu a následné plošině v údolí Příčního potoka. Na jihu navazuje na břehový porost rybníka Prostřední Karlov v Hrabětické plošině, 200 m severně od železniční trati Božice – Hrušovany nad Jevišovkou.
Jádrem chráněného území je porost listnatých dřevin, jemuž vévodí dub letní, habr obecný a lípa malolistá. V menší míře je přítomen javor babyka a javor mléč. Stáří porostů je mezi 80 -150 lety.
Vede zde naučná a relaxační stezka „Údolím lásky“ prochází malebným údolím Příčního potoka, podél břehů rybníků Horní Karlov, Prostřední Karlov a Božický rybník a kolem přírodní rezervace Karlov. Stezka je cca 5,4 km dlouhá a její trasa vede turisticky příjemným a nenáročným terénem.
Pěkný námět pro víkendovou vycházku nebo cyklovýlet.
Fotografie jsou z FB Toulky Znojemskem.




Jenom upřesním, že rybník Prostřední Karlov je ten, u jehož hráze se nachází zmíněná Hraběcí studánka. Voda je zde průzračně čistá a slouží i k osvěžení žíznivých turistů. V Božicích se rybníky na Příčním potoce číslují a Prostřední Karlov je čtvrtý v pořadí. Za ním pak následuje ještě jeden, oficiálně pojmenovaný Dolní Karlov, ale v Božicích se mu jinak neřekne než "Páťák"
Je odtud již blízko na božickou Kolonii, a kdo z turistů má širší zájem, může zde navštívit náš poslední mokřad u Dvoru Hoja a v samotné Kolonii pak historickou památku Jiráskův dům osvěty. Na informačních deskách na budově se každý dozví vše podstatné z historie české Kolonie. Jen to se nedozví, že při svém vzniku dostala název Molíkov (podobně jako jsou ve Znojmě "kolonky" Marešov nebo Marákov) po tehdy významném českém politikovi (poslanec i senátor) a vlastenci Františku Molíkovi z Citonic. Mezi obyvateli se však název neuchytil a tak dnes máme oficiální pojmenování Kolonie u Dvora. Přesnější by asi bylo Kolonie u Hoja Dvora. A ani se tam nedozví o tehdy významném archeologickém nálezu z roku 1935 za jedním z domů čerstvě budované Kolonie. Známý kustod Znojemského muzea Anton Vrbka zde odkryl tzv. božické votum. Dodnes si je můžete prohlédnout ve sbírkách Jihomoravského muzea ve Znojmě v Minoritském klášteře. Což už je námět na další výlet, jelikož v muzeu je vystaven nejen tento archeologický nález, ale též sbírka orientálních zbraní, které muzeu prodal a daroval jiný věhlasný občan Božic Max Mayer, rytíř z Ahrdorffu a Wallersteinu. Část jeho domu v Božicích stojí. Památkou na samotného pana preláta pak je socha madony s jezulátkem z roku 1926 nacházející se před zmíněným domem. Věřím, že na její opravu dojde v roce 2021. Už by to potřebovala jak soli...

V diskuzi na FB je jedno vážné postesknutí, nad nímž je třeba se vážně zamyslet:
A vsiml si nekdo vubec, ze v bezprostredni blizkosti teto oblasti mizi okolni les?!!!!Velmi rychle!!!..ze vsech stran?Vsude mizi lesy napadle kurovcem... Nad tim fnukame a kdyz mame nekde akaty, tak tech si nevazime...

                                                                   (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat