sobota 13. června 2020

Starosta: Máme finanční polštář, snížených příjmů od státu se nebojíme

Rozestupy - roušky - mikrofon - 15
zastupitelů - cca 15 občanů - sál KD
Velice sebevědomým prohlášením utnul starosta obce Karel Hala jakékoliv pochybnosti o nepříznivých důsledcích vládního opatření na zkrácení daňových příjmů obcí. "Obec je natolik finančně silná, že ani nepotřebuje nutně prodávat všechny pozemky, o které někdo žádá."


Takže se probíraly jednotlivé žádosti o prodej obecních pozemků. Většinou se vyhovělo, občas, aby to nebylo takové jednotvárné, se někomu nevyhovělo, nebo se žádost o prodej podmínila splněním jiné žádosti ve schválených parametrech.
Asi nejvíc zaujal prodej dvou menších parcel v "klidové zóně" v Zámlýní k výstavbě nového rodinného domu, a pak prodej proluky kolem silnice do Kolonie, rovněž k výstavbě nového rodinného domu. Je v místě, kde dříve stávala souvislá řada menších domků, a tak je to naprosto v pořádku.
Obec bude pokračovat v rozpracovaných akcích (fasáda na staré poště, balená na silnici od nové hasičské zbrojnice až po hřbitov, dokončení zasíťování pro stavbu čtyř rodinných domů nad Škárkovkou či nový chodník k nádraží, kde se čeká na vyjádření Českých drah) a dojde i na řadu dalších aktivit. Taky bude zřízená nová zasedačka, a to tam, kde do začátku 90. let bývala ta stará. Jj, všechno se nám tak nějak vrací...., ale není to nostalgie. Ta nová bude perfektně vybavená a ozvučená, s dataprojektorem a další nezbytnou technikou.
Schválená byla obecně závazná protialkoholní vyhláška, o níž více někdy příště. Tak dobrou noc.

                (lan)

3 komentáře:

  1. K tématu se v pondělí 15.6.2020 vyslovil i znojemský senátor za ČSSD Pavel Štohl. Mj. uvedl: Každá obec by měla dostat zpět peníze, o které přišla, bez byrokratické administrativy. A dále říká: Osobně nesouhlasím s tvrzením premiéra Babiše a ministryně financí Schillerové, že peníze bohatě vrátí obcím na investičních dotacích. Není přece v pořádku, aby obce musely žádat o peníze, na které měly ze zákona nárok. Celý rozhovor s Pavlem Štohlem si přečtěte v dnešním týdeníku Znojemsko č.25/15.6.2020

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslanci ve Sněmovně dnes schválili daňový balíček i se senátním přílepkem. Vláda tak díky němu pošle krajům peníze a ty je rozdělí jednotlivým obcím podle klíče 1 200 Kč na obyvatele. Božice mají cca 1540 obyvatel, tak si to vynásobte a uvidíte, jakou naše obec dostane kompenzaci za daňovou ztrátu.

      Vymazat
  2. Na to jsou na internetu kalkulačky, není potřeba se vysilovat násobením dvou čísel.
    https://www.smscr.cz/kalkulacka/rud/index.html
    Dopad kompenzačního bonusu zobrazuje předposlední sloupec, dopad zpětně uplatnitelné daňové ztráty zobrazuje sloupec poslední. Po započtení schválené kompenzace tak budou Božice "okradeny" vládními opatřeními o cca 400 tis. Kč.

    OdpovědětVymazat