pondělí 14. května 2012

Rozhledny jižní Moravy 29: Vyhlídková věž (akt.)

Vážení přátelé turistiky a příznivci rozhleden. Dnes nabízím čtyři snímky rozhledny, no spíše bych řekl vyhlídkové věže, která dříve jistě sloužila jako pozorovací místo pro stráž, která hlídala vesnici před blížícími se lapky. 

Asi nebude pro vás těžké uhádnout, kde můžeme stavbu najít, i když sám přiznávám, že jsem tam byl letos poprvé. Kolem nás je plno pěkných a zajímavých míst, stálo by jistě za to, kdybyste se i vy pochlubili nějakými zajímavými snímky a zkušenostmi z vašich putování. Dnes fotí téměř každý, tak by sbírka mohla být zajímavá.
                                                                                                           -hic-










4 komentáře:

  1. Jedná se o archeoskanzen v Modré. Hned vedle je dle mého názoru velmi zdařilá rekonstrukce/replika velkomoravského kostela sv. Jana.

    OdpovědětVymazat
  2. V Modré jsem byl vloni, když jsme jeli na návštěvu do Uherského Brodu, takže se taktéž přikláním k této variantě. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpověď je správná,je to skanzen v obci Modrá , který nyní působí trochu neudržovaně, ale určité náznaky obnovy jsou zde patrny. Ono je to všechno ze dřeva, a tak zub času hlodá a hlodá. Údržba je jistě nákladná, ale do takovýchto skanzenů by se mělo investovat.
    Doporučuji návštěvu s dětmi, protože volně ustájená a pobíhající zvířata jsou velkou atrakcí. Replika kostela sv.Jana tam je, doplňuji dva snímky. Jinak od skanzenu je kousek do Velehradu, kam vede pěkná stezka kolem rybníka. Takže dnes jsme měli dvacátédeváté hádání o rozhlednách jižní Moravy, jestli bude to kulaté třicáté, to ukáže čas, rozhleden je na jihu Moravy dost a celkem rychle přibývají, někdy i v dosti podivných místech ,ono z nich není skoro nikam vidět. Obce se trumfují, která má rozhlednu ,a která ne.Toto konstatuje i Klub přátel rozhleden,který zase tak moc živelnému stavění rozhleden není nakloněn. Náklady z větší části hradí unie, tak proč nestavět. Ale běda, pokud unie chce něco po nás. Takže, bude-li seriál pokračovat, záleží,jak se uklidní současná "blbá nálada" v té naší bývalé vesničce střediskové, kde by měla být morálka, no takové nezkažená. Já chych pokračoval rád dál, ale všechno má své meze. -hic-

    OdpovědětVymazat
  4. V kamenném kostelíku, jehož fotografie autor dnes přidal, se konají i svatby. Když jsme se tam vloni stavovali, právě se jedna blížila, takže jsme si kostelík mohli těsně předtím prohlédnout i vevnitř. (lan)

    OdpovědětVymazat