neděle 13. května 2012

Svátek matek zaplnil kulturák

Dřív bejval březen, teď máme svátek matek, máme v tom zmatek, hlavně že je večírek. Tento neotřelý refrén Lou Fanánka Hagena v písničce Večírek dokládá, jak je to dneska s všeobecně  slavenými svátky. Máme v tom chaos a zmatek.

Není to jenom můj pocit, že víceméně nevíme, jak se ke kterému svátku postavit a tak to dopadá, že v řadě případů kolem  problému slavit-neslavit přešlapujeme a odbýváme to jakoby zapomenutím. Nejzprofanovanějším svátkem se v tomto směru stalo MDŽ. Dříve uměle a s patřičným ideologickým balastem slavený svátek budí už svou známou zkratkou u celé řady lidí odpor. Jsou ženy, které na něj však v jeho dřívější podobě nemůžou zapomenout a byly by rády, kdyby se jim připomněl, jsou však jiné, které jej kvůli dřívější podobě nesnášejí a vadí jim na něm ještě jedna věc, o níž se ve slušné společnosti nemluví, no a pak je tady třetí skupina, které je tento svátek (a řada jiných) šumafuk.
Svátek matek je v tomto mumraji nevinně. Je to svátek, který má svou podstatu a původ jiný než MDŽ nebo svátek svatého Valentýna (mimochodem zajímavý svátek, který si přes nepřízeň starší generace prošlapává svou cestu ke slávě, jelikož není nikomu vnucován). Vzpomínám si, že už v době tzv. Pražského jara (pro generaci o kapku starší než jsem já nezapomenutelná doba kolem roku 1968) byl tento svátek v Česku obnoven a tak jsme jako děti měli pár let možnost aspoň vnímat, že nějaký takový den existuje. Slavil se tenkrát tak, jak byl původně zamýšlen: slavil se v rodinách. Trval však jen krátce, nastupující husákovská normalizace zase svátek matek poslala do kytek a ještě nabubřeleji a nuceněji slavila MDŽ. Se všemi těmi ručníky a utěrkami od ROH!
Svým způsobem jsem rád, že je to dneska u nás v Božicích se slavením těchto svátků tak, jak to je. Nic není nařízeno, nic není nuceno, ale je dobře, že se ocení, uctí a připomene nezastupitelná role žen, žen-matek zvláště. Tradičně druhou neděli v květnu. I letošní program v sále kulturního domu potěšil, o čemž svědčí i připojené fotografie. Díky všem, kteří se na svátku matek letos podíleli. Byli to: Hlavní organizátor- Obec Božice, realizace v režii: II. MŠ (Jana Pavlíková - moderátorka odpoledne, a její kolegyně), ZUŠ - pobočka Božice (viděl jsem a slyšel prakticky pouze vynikající houslistku Marušku Kuthanovou) pod vedením manželů Svobodových a mažoretky připravené Mgr. Miriam Kočí. Všem upřímně poděkoval starosta obce Karel Hala a pozval nás všechny, děti zvláště, na neděli 3.6.2012 odpoledne na Den dětí.


Omlouvám se za foto: nešel mi blesk! A vůbec - přijel jsem až na poslední třetinu programu :-(. 


                                                                                                                 Ladislav Nevrkla








4 komentáře:

  1. Zdravím. Kolegyně z II.MŠ je paní Eva Louštilová

    OdpovědětVymazat
  2. Janě Pavlíkové se moc omlouvám za "přeblik" a Petře děkuji za upozornění :-)! To je tak, když to člověk dělá v rychlosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, co máte proti MDŽ, není to žádný komunistický svátek:
    Historie MDŽ: V březnu roku 1857 stávkovaly americké ženy z textilních továren za zlepšení pracovních podmínek.....

    Je mi dost roků a nikdy jsem MDŽ neslavila uměle a s ideologickým balastem a jaká je ta „.....ještě jedna věc, o níž se ve slušné společnosti nemluví........“ ? Když se někdo opije a ‚vyvádí¨‘, to nemusí být jen na oslavě MDŽ. Mimochodem jsem takové slavení MDŽ nezažila. Díky Bohu. Kde jste slavil Vy?
    A podotýkám, že jsem nikdy nebyla v Komunistické straně.

    A co DEN MATEK?
    Den matek je den, kdy vzdáváme poctu našim matkám.
    Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla ve 20. století, roku 1907. Na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek...... a kde jsou ostatní ženy?
    A co ty starší ženy, které nemají děti? Nejsou matkami. K těm nemáme mít úctu?

    Ano, MDŽ a Den matek.

    Píšete: ......„Svátek matek je v tomto mumraji nevinně. Je to svátek, který má svou podstatu a původ jiný než MDŽ“.....???

    Den matek je v tom nevinně a má svou podstatu ... podle Vás.
    Ano a každý svátek má jiný původ:
    Den matek – oslavuje matky ..... a .....
    MDŽ je něco horšího?, když .... představuje mezinárodní připomenutí ženských hodnot, které jsou v lidských společenstvích prozatím stále v menšině?
    A ty ručníky a utěrky od ROH, tak ty jsem taky nikdy neviděla. Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Shodou okolností se dívám do kalendáře a vidím, že 15. května se slaví Mezinárodní den rodin. Slaví se od roku 1993 a myslím, že o něm málokdo víme. Co kdybychom polemiku nad MDŽ a Svátkem matek vyřešili tím, že budeme více myslet na rodiny a obrátíme svoji pozornost právě k tomuto dni. Vždyť to přece všichni víme: rodina je základ státu. Rodina je základní jednotkou společnosti. (lan)

    OdpovědětVymazat