pátek 4. května 2012

Za krásami naší vlasti č. 25: Který moravský zámek vlastnil hrabě Harrach?

Tak po dlouhé době Vám přináším něco zajímavého z našich památek. Je to jeden z mnoha moravských zámků. Pro usnadnění hádání připojuji též fotografie i města, kde se zámek nachází.

Jen ve stručnosti uvedu, že na zámku se nachází muzeum silnic a dálnic a historie města. Za zmínku též stojí, že jeden z majitelů zámku, hrabě Harrach, měl přítele arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, který byl v červnu 1914 pozván na manévry do Sarajeva. V osudnou neděli 28. června 1914 jel arcivévoda v kabrioletu vypůjčeném právě od hraběte Harracha i s osobním šoférem. Jak to celé dopadlo, víme z učebnic, ale méně je známo, že pan hrabě Harrach chránil následníka trůnu vlastním tělem, ale atentátu nezabránil. Pak setřel smrtelně zraněnému Ferdinandovi krev svým batistovým kapesníkem, který poté uchoval jako vzácnou relikvii. Tato je dosud k vidění na zámku.
Přesně za měsíc vypukla velká válka, které se později začalo říkat první světová, a která připravila o život na 10 milionů lidí...
Hrabě Harrach zemřel v roce 1937 a celý velkostatek po něm zdědila jeho nejstarší dcera Josefa, provdaná Podstatzká-Lichtenstein. Krátce po únoru 1948 byla nucena s celou svojí rodinou emigrovat do zahraničí. Zámek byl zestátněn a v průběhu dvacátého století sloužil muzeu, které v něm sídlí dosud, navíc v letech 1950-1991státnímu archivu a v letech 1952-1976 také jako porodnice.
Od roku 1995 je však zámek opět v soukromém vlastnictví. Tohoto roku totiž byl v restitučním řízení navrácen původní majitelce - Josefě Podstatzké-Lichtenstein.
Po její smrti v roce 2000 přešel zámek do vlastnictví jejích tří dětí.Sourozenci František Karel, Maria a Jan pokračují v opravách zámku i předzámčí,se kterými započala jejich matka ve druhé polovině 90. let 20. století.
Takže dost bylo napovězeno a jistě nebude těžké určit, kde se daný zámek nachází. 
                                                                                                                           Karel Kučera









2 komentáře:

  1. JE TO VELKÉ MEZIŘÍČÍ.ANNA L.

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, máte pravdu. Je to Velmez v celé kráse. Karel K.

    OdpovědětVymazat