pátek 3. května 2013

Beseda o božickém kině


V měsíci dubnu patřilo křeslo pro hosta v božickém domově důchodců panu Ivanu Hudcovi, který si za námi přišel pobesedovat o historii božického Kina Marta.
Nesčetně dotazů směřovalo k dobám minulým, které vzbuzovaly u klientů vzpomínky na mládí, kdy návštěva kina byla kulturním svátkem. Hovořilo se o slavné historii božického kina. Připomenuto bylo první kino z roku 1948, které sídlilo v Jiráskově domě na Kolonii, i úsilí o vybudování, provozování a modernizaci nového kina, které bylo roku 1950 přestěhováno do sálu zrušeného pohostinství Daněk (původně Smetana). Roku 1993 bylo kino uzavřeno pro malý zájem a  budova pak sloužila jako disko kavárna Duha. Bohužel je nutno konstatovat, že vše z kina vzalo za své. 
Roku 2003 se po rozsáhlé rekonstrukci interiéru kino opět obnovuje pod názvem KINO MARTA BOŽICE. Součástí debaty byla i ukázka promítacího přístroje Almo 16 z roku 1936. Těšíme se, až návštěvu v kině panu Hudcovi u příjemného filmu oplatíme a touto cestou mu za posezení s námi děkujeme.                                                                                                                                                   
                                                                           Maky

Žádné komentáře:

Okomentovat