sobota 4. května 2013

Krajané ocenili péči o památky

Mluvčí křídlovických krajanů (vlevo)
 a  bývalý  božický starosta Ing. Čurda
Tradiční každoroční setkání německých krajanů z Božic a Českých Křídlovic se konalo i letos první květnovou sobotu. Součástí setkání je mše v božickém kostela sv. Petra a Pavla a poté shromáždění na hřbitově.
Hosty pozdravil současný starosta Karel Hala, který připomněl jak naši péči o minulost obce, tak i žhavou současnost. "Věřím, že příští rok bude většina silnic a chodníků, které opravujeme po vybudování kanalizace, v dobrém stavu a bude se po nich dobře jezdit i chodit."
Hlavní organizátor krajanského setkání pan Josef Schwarzendorfer ocenil péči obce i božických občanů o obec a zvláště o památky. Vyzdvihl opravu Bílého kříže a taky kapličky v Zámlýní, která prý se mění při každé jeho návštěvě. Ocenil taky vkusnou úpravu božického hřbitova, včetně krajanského zákoutí s kapličkou a pomníkem padlých v 1. světové válce.K tomu náš starosta Karel Hala připojil poděkování za spolupráci a spoluúčast na opravě hlavního hřbitovního kříže a hrobu tří božických farářů za křížem.
Krajané se taky zajímali o pamětní desku obětem procesu se Světlanou (1949 - 1951), která je součástí Památníků vítězství u kostela. Původně to byl pomník padlých v 1. světové válce z Českých Křídlovic, později po 2. světové válce upravený na Pomník osvobození a nedávno opravený do současné podoby. A krajané (vesměs starší ročníky) zdůrazňovali, že již nikdy nesmí přijít taková strašná válka i se svými důsledky. Jak vzpomínali: V Rakousku nám dali najíst a napít, jeden dva dny nás nechali přespat, ale nechtěli nás tam. A tak se většina božických Němců nakonec usadila v okolí Stuttgartu, Ulmu a dalších německých měst, daleko od své domoviny. Proto děkují Bohu, že se mohou do míst, kde žili jejich předkové a kde se řada z nich ještě narodila, podívat, navštívit oblíbená místa a pohovořit se známými a přáteli. A o potkávání a setkávání by měla být i naše budoucnost. My jsme křivdy nezavinili, nemáme si co vyčítat. Potkávat se však můžeme. Je to prospěšné pro obě strany.

                      Ladislav Nevrkla





Žádné komentáře:

Okomentovat