středa 15. května 2013

Zdravé stromy pro zítřek - projekt i pro Božice

 V pondělí 20. května 2013 v dopoledních hodinách proběhne v obci Božice ojedinělá akce v oblasti ochrany přírody a péče o krajinu. Obec Božice se totiž rozhodla zachránit jednu z dominant obce - LÍPU U HÁJENKY - a přihlásila se
do projektu "Zdravé stromy pro zítřek".
Zdravé stromy pro zítřek jsou společným projektem Nadace Partnerství, Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Cílem projektu je podpora kvalitního odborného
ošetřování vzrostlých stromů a zvyšování povědomí veřejnosti o této činnosti. Certifikace European Tree Worker jako jediná v České republice poskytuje záruku, že arborista prošel komplexní zkouškou, která prokazuje náležitou úroveň jeho odborných znalostí.
Stav všech stromů přihlášených do projektu v průběhu října a listopadu 2012 posoudili odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty. Obec Božice uspěla se svým projektem, a "Lípa u hájenky" se tak zařadila mezi dvacítku stromů z celé České republiky, které odborná komise vybrala a které obdrží poukaz na bezplatné ošetření stromu kvalifikovaným arboristou, vlastnícím mezinárodní certifikát Evropský arborista (European
Tree Worker). Arboristé provádějí ošetření sponzorsky.
Tento projekt podpořila Nadace Partnerství ve svém programu Greenways, jehož generálním partnerem je Nadace České spořitelny.
                                                                                                     Jiří Čada

A ještě dva dodatky:
Arborista (česky stromolezec) je odborník způsobilý k péči o dřeviny. Pro práci arboristy jsou vzhledem k rozmanitosti zásahů nezbytné znalosti z dendrologiefytopatologiefyziologie,mechaniky a pedologie. Dále je nutná znalost příslušné legislativybezpečnosti práce a správního řádu. Typickou náplní práce je odborný prořez stromů a keřů, omlazovací a odlehčovací řez, kácení dřevin v havarijním stavu nebo ve stížených podmínkách, ošetření významných a památných stromů (prořez, ošetření dutin, vazba větví).

 Musí nás hodně těšit, že naše lípa, která skutečně pamatuje mnoho historických událostí, dostane odbornou péči na tak vysoké mezinárodní úrovni. Pamětníci těchto webových stránek si určitě vzpomenou na velmi oblíbený seriál, který před volbami v roce 2010 svými příspěvky naplňoval současný starosta Karel Hala. Je proto docela symbolické, že právě za jeho starostování oživíme zájem o tuto přírodní památku a především zkvalitníme péči o ni..
Pro ty, kteří tenkrát ještě náš web tak nesledovali, připojuji kopii Karlova článku. A přidám fotografii z roku 1940, kterou jsme nedávno měli ve fotohádance. A jen tak na okraj (nebo spíš mimo): Někdy před týdnem se mi dostalo informace, že paní hraběnka Felicita von Spee snad již nežije. Je možné, že několikaletý spor o restituce lesních a jiných majetků posledních vlastníků jaroslavického panství do roku 1945, již skončil. Soudím tak i podle probíhajících oprav jaroslavického zámku.

                                               Ladislav Nevrkla

Strom číslo 1 (viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=130220104)

Na první místo nešlo zařadit jiný strom než lípu srdčitou, která patří mezi tzv. Památné stromy. Těchto stromů je dle údajů Agentury ochrany přírody (AOP) na celém okrese Znojmo jen 12, a proto si rozhodně zaslouží naši pozornost. Myslím, že uhodnout místo výskytu je dost jednoduché i podle jejího názvu "Lípa u hájenky". V dokumentaci AOP je uváděna výška 24 metrů a obvod kmene 527 cm. Její stáří není uvedeno, ale myslím, že patří k nejstarším stromům v našem okolí. Přestože roste v místě, kde trpí silničním provozem, je její stav uspokojivý, a tak doufám, že se z ní budou moci radovat i příští generace. Fotografie jsem pořídil po absolvování několika kilometrů na běžkách a můj fotoaparát, už také není poslední technická novinka, tak tomu odpovídá jejich kvalita.Za týden se těším u dalšího stromu. 
                                                                                                        Karel Hala




Žádné komentáře:

Okomentovat