neděle 19. května 2013

Fotbal: Přejeli jsme Oleksovice

Oleksovice - Božice 1:4 (0:2)
Branky: V 1´ z přímého kopu (i po chybě gólmana) David Švejdík po faulu na Michala Topolčana za půlkou
18´ zprava se uvolnil Míša a zkušeně k levé tyči - 0:2
56´ Honza Szabó potáhl po křídle přesně odcentroval - stačilo "nastavit dobře palicu" - a Michal si to perfektně posadil na hlavu a do branky - 0:3
57´ Michal to vrátil Honzovi Szabóovi a ten poslal míč přesně k tyči na 0:4
64´domácí snížili, když se naši nechali "uháčkoval" oleksovickým útočníkem - konečný stav 1:4.
Sestava: Jara Lukáč - Roman Šebela, Tomáš Polický, Zdeněk Chrenovský - David Švejdík - Martin Zedníček, Honza Kudlička, Jiří Pichanič, Aleš Žák - Honza Szabó, Michal Topolčan. Martina vystřídal 82´ Ruda Čížek.

Kdo před zápasem viděl, jak těžce se rodila sestava našeho týmu, nevěřil svým očím, když na hřišti sledoval bojovný a soustředěný výkon našich hráčů. Asi nejpříjemnějším překvapením byla nově sestavená útočná dvojice Michal Topolčan - Honza Szabó. Michal, jemný technik a bojovník, Honza jako buldozer, který jde do každého souboje. Navíc si oba velmi sedli - a bylo z toho naše nečekané, ale zasloužené vítězství. V silných poryvech větru neměly sice moc šancí nakopávané míče, ale když se do míče opřeli David Švejdík, Honza Kudlička nebo Tomáš Polický, tak i ve větru byly jejich střely nebezpečné.
Vyložené slabiny jsme tentokrát neměli, nevyvarovali jsme se sice několika chyb, ale pouze jediná skončila v naší brance. Dílem to všechno bylo i díky slabému soupeři. Docela nechápeme, jakým způsobem dokázaly Oleksovice v několika předchozích zápasech plně bodovat. Spekulovat ale nebudeme! Jara si vyběhl daleko z branky jenom jednou a byl u míče nakonec naštěstí o sekundu dřív než domácí útočník. Ani Zdeněk neprodal tentokrát svou kůži lacino a tuším též pouze jedinkrát v obranné fázi selhal. Ve druhé půli pak bylo patrné vyčerpání na Martinovi, jenž měl v nohách sobotní náročný zápas dorostu, ale za výkon v první půlce si zaslouží pochvalu. Naši silou byla tentokrát celá skupina středových hráčů - počínaje Polim na stoperu (někteří domácí mu nemohli přijít na jméno, protože všechno uhrál, dohrál i rozehrál), Davidem před ním a dvojicí Honza a Pichy. Své si uhráli i Ramon a Alda. Jako důležitý tah k vyztužení naší obrany považuji přesun Honzy na pravého beka v průběhu druhé půle, když to začalo hořet! Zato následná rošáda dalších hráčů vnesla na chvíli do našich řad chaos a zmatek. Ale to všechno jsme ustáli - i když naši fandové se do poslední chvíle báli o výsledek a našim hráčům občas nečekaně vysoké vedení svazovalo odpovědností nohy. Já jsem ale nepochyboval. Viděl jsem na našich hráčích, že na to mají a že získaný náskok neprohospodaří.

Hned v 1´ vypálil tvrdě Poli, míč se od chlapa odrazil až k půlce. Tam byl náš hráč faulován (asi Michal). Míč si postavil Džamp a vyslal důrazný oblouk na branku tak, že překvapil i zkušeného brankáře domácích. Ten chtěl míč vyboxovat, ale nedosáhl na něj! Hrubice brankáře - a my vedeme 0:1.
Pak se do hry opřeli domácí a chvíli se neúspěšně snažili atakovat naši branku. Ale jak střela z přímého kopu , tak z následného útoku šly vedle. A stejně tak většina dalších příležitostí domácích. V 5´ pozdravil lehkým míčem domácího gólmana Ramon. V 6´- 7´jsme byli 2x faulováni - jednou Čudl, podruhé si u rohového praporku vykoledoval faul Honza Szabó. Tyto minuty zakončil po pěkném uvolnění střelou do pravého růžku Čudl. V 10´ se zranil hlavní sudí Kněžíček (svalové zranění) a musel ho nahradit asistent Antonín Šrámek. Domácí hráli křečovitě, naše akce byly nebezpečnější - "Poli, příště víc do rohu!". Nás hodně brzdil domácí pomezní, který Honzovi a Míšovi mával ofsajdy, i když minimálně ve dvou případech nebyly. To všechno nechal zapomenout Míša v 18´. Pěkně se zprava uvolnil a poslal z dobré vzdálenosti míč k levé tyči na 0:2. Gólman neměl šanci.
Ve 20´ protáhl domácího gólmana opět Čudl. jeho dobrou polovysokou střelu vytáhl oleksovický brankář na roh. Byli jsme aktivní (opět pálí Čudl, dobře zatáhl míč Martin). V 23´nás uklidnil svými zákroky Jara. Nadějně vypadal Míšův útok v 31´, ale jeho centr na Honzu byl dlouhý: "Měls jít sám, Míšo!". V 35´se v útočném pásmu objevil Aleš, vybojoval aut a a po centru Honzy dal tísněný Martin hlavou nad. "Dobrý!". Vidět v těch chvílích byl především Michal, Martin a Čudl. Jeho střela z dálky šla do gólmana. V nastaveném čase měl ještě domácí gólman problémy s Džampovým přímým kopem.
Domácí začali tlakem a v 50´ zachraňoval vypíchnutím na roh Zdeněk, čímž napravil svou předcházející chybu. Postupně jsme se vrátili do hry (vidět byl Pichy). V 56´ potáhl Honza Szabó míč po levé čáře a jeho přesný centr usměrnil bezchybně Michal hlavou na 0:3. Chvíli poté si role vyměnili, Michal vrátil míč Honzovi a ten k levé tyči poslal naše barvy do vedení 0:4. Rozhození domácí chybovali a moc nechybělo, aby je po hrubici Honza neztrestal ještě jednou! Jenže nečekaně vysoké vedení a 25´ do konce nás najednou začaly svazovat. navíc, když toho domácí využili a v 64´po rychlé kombinaci snížili na 1:4. Na beka šel Honza, ale  chvíli trvalo, než si zvykl Zdeněk na kraji zálohy a vůbec celé naše přeskupení se nemohlo usadit. Domácí zatlačili, v 71´ opět vážněji ohrozili naši branku, ale nebylo z toho nic. Hra se v té době odehrávala vzácně fair. Plno vysokých míčů přeneslo hru spíš do středu a čekalo se, kdo se dřív vrátí do hry. V 79´ jsme po akci Honzy vybojovali dva rohy. Do hry šel Číža a po faulu Pichyho před vápnem dostali v 82´ příležitost domácí. Přímý kop však opět poslali nad. Domácí pokračovali v zoufalém náporu, žlutou byl oceněn Džamp a nebezpečné kličky domácího hráče skončily na rohu. Jediným rušivým momentem závěrečných minut bylo sestřelení Michala v obranném pásmu domácích po odpískání v 88´. Chvíli se nehrálo, domácí vychladli a sudí brzy poté zápas ukončil. Zvítězili jsme naprosto zaslouženě a po zdařilém výkonu. Udělali jsme hodně důležitý krok, byť Olbramovice tou dobu vítězili nečekaně v Bohuticích 1:2!

V neděli hostíme Jaroslavice. zápas začíná v 16:30 h. K dispozici by měl být Machy, Marian, Jirka a taky Paťa, který se tak dobře uvedl v minulém zápase.


Žáci:
Šatov - Božice 4:1. Náš jediný gól zaznamenal Karel Vávra.

                                  Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat