úterý 28. května 2013

Když se řekne: Kilometrák!

Rodákům a dlouholetým občanům Božic název určitě něco řekne hned. Takže: co, kde a proč?
Popište stručně svůj výklad tohoto názvu. Budu se těšit a rád se nechám poučit.

         Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Tak to vím velice dobře, ještě dnes mně od toho bolí záda. Jedná se polnost, kde družstvo za mého mládí pěstovalo hlavně cukrovou řepu. Na toto pole se šlo od hřbitova kolem větrolamu po levé straně, pak se před lesíkem odbočilo doprava a pokračovalo se dále. Je to v takovém dolíku a vede to k žel. trati, která vede z Božic do Znojma. Přesněji je to mezi Božicemi a Hodonicemi. Pěstovala se tam, jak už bylo uvedeno, cukrovka. Každý měl vyměřenou část, říkalo se tomu "tálek", o rozměru cca 6 řádků, o které se každý staral od jednocení až do odvozu řepy do cukrovaru. A zato pak byly naturálie v podobě cukru, podle váhy řepy. Nebylo vidět na konec pole, protože to bylo dlouhé l km, proto se tomu lidově říkalo "kilometrák". A samozřejmě je to v Křídlovicích. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. V polní trati zvané Kilometrák jsme měli také pole. Tato trať byla po parcelaci rozdělena mezi soukromě hospodařící rolníky, z
    níž každý dostal úzký pruh, který byl přibližně kilometr dlouhý. Rodiče zde většinou pěstovali lucerku pro dobytek, což bylo nejsnadnější pro obdělávání, poněvadž to bylo daleko od vsi a pole bylo velice dlouhé. Jeho situování prvním odpovídajícím je vcelku správné. Trať se táhla směrem k Hodonicím. Zdraví František Vlk.

    OdpovědětVymazat