neděle 28. září 2014

Lidi, na něž se nezapomíná: Marie Pištěcká

Rozloučení Marie Pištěcké s Božicemi
mezi svými Sokoly. Poznáváme?
S paní Marií jsem se v Božicích nějak míjel. Já se sem stěhoval a ona se s Božicemi loučila a stěhovala se k dceři do malebného malého západočeského města Stod, kde dosud bydlí.
Proto jsem moc rád, že se mi během letošního roku podařilo shromáždit několik fotografií, které dokládají aspoň část jejího bohatého božického života. Něco o paní Pištěcké se dá najít v dokumentech, víc toho ale bude ve vzpomínkách jejích přátel, spolupracovníků a božických občanů.
Z faktografie, kterou znám, vím, že se věnovala veřejné práci i zájmové, především sportovní činnosti. Např. v letech 1967 - 1971 pracovala jako tajemnice MNV Božice. Po válce v obnoveném Sokole byla od 4.11.1945 náčelnicí božického Sokola i jeho aktivní cvičitelkou. Později nacvičovala i spartakiády a s božickými ženami byla naposledy v roce 1980 v Praze (viz foto).
Titulní fotografie zachycuje Marii Pištěckou mezi členy božického Sokola u rozlučkového táboráku na božickém hřišti. Rok však přesně nevím, ale bylo to někdy na počátku 80. let.
Paní Marii za všechny božické občany na dálku zdravím a přejeme jí všichni hodně zdraví a spokojenosti v rodinném kruhu. Vím, že život v Božicích stále sleduje a ráda na Božice vzpomíná. A stejně tak Božice vzpomínají na ni.

                                                                                Ladislav Nevrkla
Pozná se zde ještě někdo? Snímek je z roku 1947

Cvičitelé Sokola někdy v 50. letech. Určitě některé poznáme,
když je poznávám i já ....

Sokolky v polovině 50. let. 

Úklid sokolské klubovny na hřišti. To už nás pamatuje
hodně. Volně přístupné antukové hřiště nám však
dnes v Božicích chybí!!! Musíme to po volbách napravit!!!

Na spartakiádě 1980

Žádné komentáře:

Okomentovat