neděle 14. září 2014

Retro: V Božicích jsme se dokázali bavit za jakéhokoliv počasí ...

Pamětníci říkají, že nebylo jednoduché, aby v Božicích a Českých Křídlovicích zapustily kořeny tradiční zvyky, které si novoosídlenci přinesli ze svých domovin. Přesto se o to pokoušeli a hledali průsečíky svých zvyků, ať už přišli ze Slovácka (Uherskobrodska a okolí, Dolňácka i Podluží), jižníhoValašska (Nedašov, Nedašova Lhota), Hané (kolem Prostějova), jižní Hané (kolem Bučovic - Kloboučky) a Podhorácka (Třebíčska, Tišnovska).
Dokladem takového střetávání tradic je fotografie, kterou jsem obdržel dnes mailovou poštou. Doufám, že minimálně muže na fotografii poznáte všichni! Fotografie má lakonický název "Šibřinky". Taková lidová slavnost a pod tímto názvem se už u nás nepořádá. To ovšem neznamená, že nemá v současnosti svého pokračovatele, byť pod názvem, který přišel ze Slovácka. Název "šibřinky" byl totiž vázán na pořadatele z řad Sokolů. Takže sokolské plesy byly nazývány šibřinkami. Byly to však plesy veselé, rozverné a hlavně maškarní! A to taky dokládá připojený snímek.

                                                                         Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Šibřinky jsou vlastně maškarním plesem, které se hojně za mého mládí pořádaly a to opravdu Sokoly. Byla to super zábava. A kdo je na výše uvedené fotografii? Tak všechny samozřejmě nepoznávám, ale některé velice dobře. Samozřejmě trůnící s dortem je Karel Hala nejst., horní řada: první- podobu znám, ale na jméno si nemohu vzpomenout, pí. Janečková, Marie Pištěcká, Jiřina Nováková, Marie Nevídalová a ve spodní řadě: vlevo - ty dvě nevím a vpravo - Anna Jandásková, Ludmila Kudličková. Aspoň pár jmen. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Uprostřed pan Hala :-)????,paráda!!!!

    OdpovědětVymazat