pondělí 15. září 2014

Řeka Jevišovka se rozlévá z břehů! Jak to vypadá v Božicích? (akt.a dopl.15.9.)

Jevišovka v Zámlýní v 18:55 h
Když jsem na ČT 24 zaslechl, že v Hostimi a ve Střelicích u Jevišovic zaplavila voda silnice, zbystřil jsem pozornost. Za dalších 20 minut už hlásili, že u Výrovické přehrady se připravují na vyhlášení 3. stupně. A tak jsem se vydal podívat na stav vody na Jevišovce v Božicích.
Na mostě byl pohled celkem uklidňující, zato v Zámlýní si to voda Jevišovky už jemně hlasitě brumlá a vrní. Nějaké zlověstné hučení zatím není slyšet a na toku není ani zatím vidět něco mimořádného. Jak jsem se dozvěděl hrkla voda do jednoho z vinných sklepů ve sklepní uličce u Borotic. Bude-li však voda stoupat, bude třeba se připravit i na méně příjemnou situaci. Možná za Kolonkou a hlavně v Hrušovanech by se to projevilo určitě výrazněji.
Nyní již vyhlásili 3. stupeň povodňové aktivity v Jevišovicích i ve Výrovicích a na idnes.cz je následující informace:
Řeka Jevišovka dosáhla třetího stupně povodňové aktivity a vylévá se z břehů v Černíně na Znojemsku. Uvedlo to Povodí Moravy. Po prudkých deštích stoupají i hladiny dalších řek a potoků. Stav ohrožení je i na vodním díle Výrovice a z koryta se vylévá i přítok Jevišovky Nedveka. Srážkoměr v Dolních Věstonicích naměřil za posledních 24 hodin 135 milimetrů, což jindy naprší za měsíc. V Brodě nad Dyjí napršelo 65 milimetrů. Druhý stupeň povodňové aktivity je i na řece Rokytné.


První fotografie jsem pořídil cca v 9 hodin.

Po 15. hodině už byla hladina Jevišovky přeci jenom výše ve svých regulovaných březích a před 19. hodinou to už bylo stabilizované na vyhlášeném 3. stupni povodňové aktivity (podle zpráv odvysílaných v 18 hodin na ČT 24). Přidávám pár fotografií z odpoledne a podvečera.

                                                                                                       Ladislav Nevrkla


Jevišovka plyne k Božicím ...

V Božicích na mostě u myslivecké klubovny ...

... detail u klubovny ...

.. a Jevišovka pokračuje ke Kolonii ...

... regulované koryto už je podmáčené ...


Na Jevišovce v Božicích v 15:15 h







Jevišovka v božickém Zámlýní v18:55 h



Stav na Jevišovce v Zámlýní v pondělí 15.9.2014 v 18 h ...











6 komentářů:

  1. Je neděle 14.9.2014, 13:30 h a k Božicím se zase blíží déšť - viz výborná aplikace (animace) na http://pocasi.idnes.cz/. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. V Jevišovicích na Znojemsku se vylila z koryta řeka Jevišovka a zaplavila zhruba desítku rodinných domů. Nikomu se nic nestalo, ale své domovy muselo opustit asi 15 lidí. Podle starosty Pavla Málka lidé nic podobného nepamatují za několik desítek let. "Voda se vylila na soutoku Jevišovky a Nedveky (přítok od Hostimi). Dostala se do obce a zasáhla rodinné domy. V obci nic takového nepamatujeme 50 let," řekl Málek.

    OdpovědětVymazat
  3. Pondělí 15.9.2014, 7:15 h: V Hrušovanech se hladina Jevišovky před soutokem s Dyjí zastavila nad 230 centimetry. Stupeň ohrožení zde podle webu vodohospodářů platí, pokud voda vystoupá nad 220 centimetrů. V Božicích se kolem 5:30 hladina vrátila na druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Říčka, která tam obvykle mívá asi metr, před půlnocí kulminovala na 302 centimetrech.

    OdpovědětVymazat
  4. Doplním pár údajů, Jevišovka kulminovala v 19:00 na výšce 302 cm 14.září, když pomineme evidované měření z roku 1947, kdy měla hladina dosáhnout 330 cm, pak včerejší výška je rekordní. Při této výšce protéká profilem 36,6 m3 vody. Pro porovnání 10tiletá voda by měla 28,5 m3, 50tiletá pak 59,0 m3 ,a tak jsme někde mezi. 100letá voda by měla 77 m3 a ta by údolí již dokonale propláchla. Zatím byl největší průtok zaznamenán 30.3.2006 a to ve výši 285 cm. Při včerejším průtoku se již voda u hájenky v Zámlyní přelévala do lesa, a tak si myslím že rekord 302 cm asi už překonán nebude, protože nadbytek vody přetéká do lesa a tam je místa dost. Ještě bych dodal, naše čistírna odpadních vod pracovala bez závad, čistící proces nebyl narušen, do menších problémů s odtokem přečištěné vody z důvodu zvýšené hladiny řeky by se ČOV dostala ,kdyby voda stoupla ještě o 30cm. Rezerva je tedy dosti velká. -hic-

    OdpovědětVymazat
  5. Nedaleko od Hrušovan, kousek za Eminým zámkem, stojí voda na několika hektarech polí.

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska už je korýtko Jevky v normálu .... Přidám během dne foto. (lan)

    OdpovědětVymazat