pondělí 29. září 2014

Tak končí kdysi prosperující provozovna v Božicích (akt.12.11.2014)

Kdybych o tomto provozu v roce 2008 nepsal, ani by mě nenapadlo upozorňovat dnes na jeho truchlivou přítomnost. Osmašedesátý rok rok plný nadějí a nadšení ze znovunabyté svobody, měl své výrazné božické zhmotnění právě v provozovně Prefy.
Božický závod pocházející z roku 1957 byl totiž právě v roce 1968 modernizován novou italskou linkou a měl před sebou jasnou prosperující budoucnost. Ta trvala nějakých pár pátků a končí v těchto chvílích, kdy je opuštěný areál (o rozloze více než 3 ha) v nabídce realitní kanceláře za 5,3 mil Kč nabízen k prodeji. Především ti, kteří v božické Prefě strávili desítky svých pracovních let, musí mít asi velmi smíšené pocity. V době slávy v roce 1977 zde našlo zaměstnání 59 pracovníků. Dneska na nás hledí opuštěný zčásti zarostlý, zčásti "vyramovaný" areál a jen vysoký tovární komín smutně hledí do krajiny. Nebýt letos (i vloni) čapí rodiny, byl by pohled ještě žalostnější.
Prefa je dokladem řady negativních jevů, které se v dané době sešly a božickou provozovnu pohřbily.A tak mě napadá, jak by asi dopadly vzletné plány z počátku 90. let, které se měly realizovat na opačném konci Božic?!

                                                                                                 Ladislav Nevrkla

Původní závod - cementárnu a vápenku - založil na těchto pozemcích továrník Ott z Hostěradic v roce 1922 a mj. zde vyráběl známé bílé cihly. Výroba zde skončila v průběhu 2. světové války.


Prefa jde do dražby


1 komentář:

  1. Aktualizován příspěvek o Prefě z 29.9.2014. (lan)

    OdpovědětVymazat