neděle 19. října 2014

Ještě jednou k božickým i jiným lochům

Loch u Mackovic
Dnes doplním několik informací k článku z 21.9.2014, jež se týkají zvláštních úkrytů, kterým se říkalo lochy. Končily jsme tím, že jsem napsal, kde se nacházely největší božické lochy a taky odkazem na webové stránky pana Koláčka z Břežan.
V diskuzi pak byl článek doplněn o vzpomínku na nějaký "loch" ve stráni po klášterem. Docela tomu věřím, protože tato stráň je s existencí podobných "děr" spojená též. V literatuře se však pojednává především o "průrvách" na Tanzberku, což je kopec lemovaný z jedné strany domy Opletalových, z druhé sklepy za domy v ulici k Panskému domu (zdravotnímu středisku) až k Březinovým a taky sklepy nad nimi, a ze třetí komunistickým pomníkem. K tomu už jsem kdysi něco psal. Dnes se vrátíme k lochům božickým, o nichž jsem psal před měsícem.
U východního konce Božic, v Selském lese (tak se tenkrát nazývaly porosty dnešního lesíka u bývalého smeťáku směrem k dnešní Kolonii), se nacházely lochy. Úkryty stěží viditelné a dobře skryté. Původně zde existovalo šest takových jam. Pět z nich bylo kulatých ve tvaru lahve a jedna (největší) byla vodorovná.
Těch pět kulatých ve tvaru lahve byly "místnosti" o průměru přes pět metrů a nacházely se hned za domy od Sigmundových k Moravčíkovým. Byly dlouhé 8 až 10 metrů a byly hluboko v zemi. Vchod do takové jámy byl podobný studni a byl vyzděný pálenými cihlami. V roce 1945 existoval z těchto lochů pouze jediný - za domem č. 223 (dnes č. 39, Hanzlíkovi)), ostatní byly sesuté nebo zaházené, zčásti se z nich také staly součásti sklepů domů, za nimiž se nacházely. Taky je třeba dodat, že v dobách, kdy se tyto "sklady a úkryty" budovaly, se zde ještě žádné domy nenacházely.
Původní Božice byly vlastně tři ulice - dvě se selskými domy: Prelátova (Unterort neboli Dolní ulice) a K Panskému domu (Oberort neboli Horní ulice) a jedna s malými domkářskými staveními k (dnešní) Kolonii (od zbouraného domu naproti Jednotě po Michalcovo). Jinak dlouho nic. Až v době nástupu průmyslové revoluce se Božice začaly šplhat nahoru do strání. Ale o tom zase někdy jindy.
Největší pamětihodností v Božicích byl asi 60 až 70 metrů dlouhý vodorovný sklep ve tvaru gotické chrámové lodi se zašpičatělou klenbou s průměrem asi 10 metrů za domy s původními čísly 217 a 228. Při sloučení obcí v roce 1951 už tyto domy nestály a tudíž nedostaly popisná čísla. Předpokládám, že se nacházely též v této ulici. Tento velký sklepní prostor měl původně tři studním podobné, vyzděné svislé vstupy a směřoval od východu (Od Kolonie) k západu. Dva ze vstupů - ten západní a prostřední - se časem zřítily. Původní vstupy však byly i nadále v terénu patrné. Východní existoval ještě v roce 1945. Jaký stav je dnes, popravdě řečeno nevím. Je asi škoda, že o tomto "lochu" nic nevíme, byl totiž důkazem středověkého stavitelského umění. Původní účel časem opadl, neboť nebylo třeba hledat takový úkryt v případě nebezpečí, ani sem schovávat nějaké velké zásoby potravin a obilí. Z dnešního pohledu je nám jasné, že myši a podobná havěť by je stačily zlikvidovat během krátké doby.
Naopak časem se těmto podzemním úkrytům začalo říkat "Schindergruben" neboli mrchoviště. Občas se tam totiž nacházela mrtvá zvířata, která tam padla a uhynula, nebo tam mrtvá zvířata byla cíleně vhozená. Víme, že tak třeba dopadl i jeden sklep ve sklepní uličce u Borotic. V Božicích se v minulosti - ještě před založením Kolonie - celé východní části obce říkalo Schindergrube neboli U Mrchoviště nebo K Mrchovišti. O to by asi dneska nikdo z těch, co zde bydlí, nestál. Já taky ne. Raději budu bydlet v ulici Na Rafandě!

                      Ladislav Nevrkla
Foto z mackovického lochu:

... krásný pískovec ...





1 komentář:

  1. O tom, že lochy byly na Hrušovansku a Moravskokrumlovsku asi běžnější než dosud víme, svědčí článek z časopisu Zrcadlo. Pojednává o tajemných "dírách" v Lesonicích u M.K. - viz http://archiv.zrcadlo.info/expedice/32expedice17_05.pdf. (lan)

    OdpovědětVymazat