pondělí 6. října 2014

Volby 2014: Co všechno může obec udělat pro rodinu

Jedním z nejdůležitějších bodů našeho volebního programu (PRO BOŽICE 2014) je téma Podpora rodin s dětmi. Můžeme dodat, že zvláště s malými dětmi. Nejsme jediní, kdo se tomuto tématu věnuje, ale v programových tezích jsme vyzdvihli - podle našeho názoru - tři stěžejní body, které je třeba prosazovat v Božicích právě teď.
Jeden z nich se týká míst v mateřských školkách v Božicích. Máme více než padesátiletou tradici dvou mateřských škol, kterou dneska nikdo nezpochybňuje. Jenže božická škola nejenže spravuje své dvě mateřské školy, ale její součástí jsou dnes i mateřské školy v Boroticích a Velkém Karlově. Stavíme se jednoznačně za právo božických a křídlovických rodičů mít možnost umístit své dítě v mateřské škole v Božicích (I. MŠ) nebo v Českých Křídlovicích (II. MŠ). Proto budeme prosazovat, aby se v I. MŠ v Božicích provedly takové úpravy, aby zde mohla být zřízena ještě jedna třída, která se bude moci otevírat dle potřeby, tak aby žádné božické dítě nebylo posíláno do mateřské školy mimo obec.
Druhý okruh se týká finanční a materiální podpory rodin s dětmi. V prvé řadě: rodiny s více dětmi jsou významně ohrožené chudobou. Ale možná důležitější je jiný pohled: bez rodin s dětmi nepřežijeme. Nejen doslova jako národ, ale naše zdravotní a důchodová péče stojí z 99 procent na tom, že mladí "živí" ty starší. Bez ochoty mladých rodit děti a vychovávat je nám bude tuze ouvej. A k tomu malý osobní dodatek: Měli jsme u nás v minulých týdnech na pár dní holky od naší Hany a následně kluky od našeho Ládi. Řeknu vám upřímně: vůbec dnešním rodičům nezávidím! Jak náročná je současná výchova, jak vysoká je zodpovědnost, aby se něco nestalo ... A jak finančně náročný je současný životní dětský standard, plenami a kojeneckým oblečením počínaje a stravou nekonče ... I proto jsme se rozhodli v programové prohlášení strany PRO BOŽICE 2014, že podpoříme každého nově narozeného občánka naší obce finanční "injekcí" ve výši 10 000 Kč. 
Problematika kvalitního dětského hřiště je ve světle těch dvou předchozích "příběhů" až nejméně bolestná. Takové hřiště se prostě v Božicích do roku 2018 vybuduje. Na tom se totiž shodujeme prakticky všichni a všichni víme i vidíme, že pro současné plodné roky (letos tuším 18 božických novorozenců) by současný stav byl neudržitelný.
Zkrátka a dobře: rodiny s dětmi a mládež v širokém slova smyslu potřebují naši podporu, podporu obce, v níž žijí a v níž chceme, aby jednou zůstali a zasadili se o její další zkvalitnění a rozvoj. To nejsou malé cíle, ale jsou určitě reálné. A my máme povinnost je na tuto cestu svým způsobem vybavit.
                                                                         Robert Turoň a Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat