úterý 14. října 2014

Volby 2014: Tak jak je to s tou vodou?!

Hlavní téma letošních božických voleb: Usilovat o navrácení božického vodovodu do vlastnictví obce nebylo nakonec jenom božickým tématem. Strana Změna Znojmo Jiřího Ludvíka s podobným tématem vyrukovala těsně před volbami i ve Znojmě.
Na jejich materiál Voda nad zlato autora Jiřího Ludvíka (http://zmenaznojmo.cz/#2014-09-28-voda-nad-zlato) reagoval v médiích představitel VaK Znojemsko J. Müller a posléze P. Bojanovský článkem Vodné a stočné na pravou míru (http://zmenaznojmo.cz/#2014-10-9-vodne-a-stocne-na-pravou-miru) zpochybnil jeho tvrzení.
V dnešním Znojemsku je stanovisko pana Müllera publikováno znovu. Bylo by to všechno dobré, kdyby pan Müller neargumentoval jenom tím, co se mu hodí a v interpretaci: "My za nic nemůžeme, to všechno ta zlá Evropská unie. To ona nám nařídila každoročně zvyšovat cenu vodného a stočného. Skoro by člověk chtěl věřit, že pan Müller, pokud by bylo na něm, by nám cenu vody na rok dva snad i snížil!
My v Božicích však máme jiný problém, o němž jsme se rozhodli zahájit diskuzi. Na rozdíl od jiných členských obcí svazku VaK máme svou vodu z vrtů na božickém území. A dokonce - což jsme bohužel opomněli uvést ve volebním letáku a řada občanů to vůbec neví - my tu naši vodu dodáváme do dalších obcí Hrušovanska - až do Hevlína! 
Kdybychom vodovod provozovali sami, chovali bychom se jako Břežany, které svůj vodovod od počátku spravují samy: tuto vodu do Dyjákovic, Hevlína a jinam bychom prodávali MY! Břežanský starosta J. Rebenda vám potvrdí, že v Břežanech prodávali lidem vodu sedm let za 35 Kč (vodné i stočné do kopy) a až v letošním roce přistoupili ke zdražení: vodné a stočné činí 40 Kč!!! My bychom to samozřejmě možná mohli v případě vlastnictví prodávat za stejný peníz, ale my víme, že božická situace je díky dlouholetému předání vodovodu a kanalizace do správy VaK Znojemsko hodně odlišná!
Bude teď na novém božickém zastupitelstvu, jak s kauzou "Božická voda má patřit Božicím" naloží. V zastupitelském sboru sedí jak nejvýraznější zastánce návratu vodovodu zpátky do vlastnictví a správy obce, tak i starosta obce, který obec zastupuje ve svazku VaK. Bez jejich osobního nasazení se dál nepohneme. Co by tomu jednou řekly nastupující generace božických občanů, tušíme. Bylo by asi dobré zjistit nejdříve, jestli tato otázka božické občany zajímá a trápí. Třeba oficiální neanonymní anketou (ne referendem), abychom se tady nesnažili o něco, co občany nezajímá. Letošní komunální volby na tuto otázku svým způsobem neodpověděly!

P.S. I když o víkendu (po volbách) řada lidí prohlašovala: My víme, že jste to měli jako hlavní téma, ale on to Karel bude stejně muset udělat! Karel nemusí nic, ale MŮŽE!

                                                                                      Ladislav Nevrkla, "Vždy na vaší straně"

2 komentáře:

  1. vodě neutečem,ale 110 korun za kubík bude síla.To jsme si pěkně navařili

    OdpovědětVymazat
  2. Obavy Krumlovských z předražené vody mohou časem sdílet i obyvatelé ostatních měst a obcí v regionu. Zdražování totiž podle představitelů třebíčského vodárenského svazku souvisí s podmínkami přijatých dotací z Operačního programu životního prostředí a legislativními změnami. „Cena vody není tvořena uměle, ale vychází z přesných kalkulací a je státem regulovaná. Surovou vodu musíme nakupovat a platíme za ni poplatky státu," vysvětlil před časem tajemník třebíčského vodárenského svazku Karel Nedvědický s tím, že další část ceny tvoří provozní náklady. Zahrnují úpravu surové vody na pitnou, její dopravu k odběratelům a kontrolu kvality. Promítá se do ní také spotřeba vody v regionech. Místní lidé změnu vítají a jsou zvědaví, co přinese. „Bude-li to posun k lepšímu, proč ne? Nyní máme vodu velmi drahou a cena se šplhá stále nahoru."
    Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/moravsky-krumlov-opousti-vodarensky-svazek-kvuli-drahe-vode-20160613.html

    OdpovědětVymazat