sobota 28. února 2015

Seriál 1: Jak to bylo s osvobozováním Božic? (akt. 28.2)

Ve Znojemském týdnu vychází záslužný seriál věnovaný letošnímu 70. výročí konce 2. světové války. Poslední díl z 23.2.2015 je mj. věnován osvobozování Božic. Bohužel nepovažuji otištěné svědectví za kvalitní. O posledních dnech války na Znojemsku víme dneska daleko víc a je škoda, že toho autoři seriálu V. Vítek a M. Ludvík nevyužili.
Prostě opsali zápis v božické kronice v jeho nepřesnosti a hlavně neúplnosti. Proto se i na tomto blogu budu událostem roku 1945 v Božicích věnovat a publikovat aspoň některé další a zpřesňující informace. Jednou z věcí, které mě naopak v materiálu potěšila, byla fotografie i s údaji o pravděpodobném typu stíhaček Lockheed, které měly bombardovat božické nádraží.
70. výročí konce války si v dnešní zjitřené době určitě pozornost zaslouží. Bylo by však chybou, kdyby ustrnulo na opisování nepřesných údajů, kladení věnců u pomníků - a jinak NIC. Věřím, že i obce, svazky obcí či mikroregiony se na toto výročí připravují a vymýšlejí zajímavý doprovodný program. Minimálně třeba ve spolupráci s Kluby vojenské historie.
P.S. z 28.2.2015. Dnes jsem se na toto téma bavil s nadšeným dlouholetým sběratelem válečných artefaktů Laďou Urbánkem a shodli jsme se na tom, že by se k tomuto výročí mohla aspoň uspořádat nějaká menší výstava v božickém kulturáku nebo v sále Jiráskova domu osvěty. Myslíme si, že je to schůdné.
Osobně bych preferoval sál Jiráskova domu osvěty, jelikož by se různé vzpomínkové akce letošního roku pěkně rozprostřely po celé obci a Laďa by to se svou sbírkou neměl daleko. Rád mu s přípravou pomůžu. Věnce položíme u pomníku u křídlovického kostela a výstavku nainstalujeme v božické Kolonii.
                (lan)


Lockheed P-38 Lightning byl jednomístný stíhací a
stíhací-
bombardovací letounNěmci stroj přezdívali dvouocasý ďábel

Bombardované božické nádraží. Jediná dochovaná
fotografie (bohužel přefocená)



Žádné komentáře:

Okomentovat