pondělí 2. února 2015

Světlana 75: Smrt si říká Engelchen! Před 70 lety se stal Tonda Daněk partyzánem

Mladší generaci název asi neříká nic a aktéři příběhu rovněž nic. Kdo viděl minulý týden filmové zpracování literární předlohy Ladislava Mňačka, možná zbystří. A tak zbývají jen pamětníci a ti, co se o události staré 70 let zajímají.
20.1.1921 se narodil a 10.2.2012 zemřel partyzánský velitel přezdívaný Černý generál. Jmenoval se Dajan Bajanovič Murzin a byl to velitel I. čsl. partyzánské brigády Jana Žižky. Narodil se ve vsi Staryje Balykly  v Baškirsku, zemřel v hlavním městě Baškirie Ufě. Baškirsko, jinak též Baškortostán či Baškirie je součástí Ruska a nachází se na Urale. 36% obyvatelstva jsou Rusové, 30% Baškirci a 25% Tataři. Ke které národnostní skupině patřil Murzin, nevím, podle vizáže to byl pravý divoký "Východňár". A tento 23-ti letý profesionální rozvědčík a partyzán, se po smrti Slováka Jána Ušiaka 5.11.1944 stal velitelem výše uvedené partyzánské brigády Jana Žižky. Brigádu organizoval a řídil Ukrajinský štáb partyzánského hnutí v Kijevě. Výkonným této brigády a Murzinovou pravou rukou byl moravský učitel Josef Vávra-Stařík (původní krycí jméno Dubňanský), pozdější zakladatel odbojové organizace Světlana (pojmenované po nemanželské dceří Vávry-Staříka, donedávna učitelce na jednom moravském gymnáziu). Mezi dalšími veliteli brigády Jana Žižky čteme jména Ševcov, Pimenov, Buďko či Vlasov. Předpokládám, až na jednoho Ukrajince, všechno Rusové. A tito lidé veleli českým a slovenským partyzánům, mladým nezralým klukům ve věku od 20 do 25 let!!! 
V knize Smrt si říká Engelchen úplně hmatatelně cítíme, jak byl pohled ruských partyzánských velitelů dočista jiný než na jaký jsme zvyklí u nás v Čechách a na Moravě. Život sem, život tam! Jen tak se mohlo stát to, co se stalo v Ploštině, na Vařákových Pasekách a v jiných horských osadách podporujících partyzány. Mňačko - sám člen partyzánské brigády Jana Žižky - byl už v roce 1959 první, kdo odkryl tajemství tragédie pasekářů!!! A ukázal, proč se rodiny obětí nedívali (a dodnes nedívají) na partyzány dobře. Komunistický režim v tehdejším Československu však Mňačkova odhalení nechtěl vidět (Mňačko byl původně nadšený komunista, tak jako velká část partyzánů) a snažil se Mňačka umlčet. Ten proto raději v roce 1967 emigroval do Izraele.
Po dvou listopadových zásazích německé branné moci proti partyzánům na Valašsku se podařilo partyzánské oddíly téměř rozprášit. Zraněný Murzin však dal partyzány znovu dohromady a přibral další dobrovolníky. Tak se 10. února 1945 stal členem partyzánské brigády Jana Žižky i mladý dělník Antonín Daněk, budoucí hostinský v Božicích, pozdější bojový velitel Světlany-Jarmily a kurýr a agent-chodec, usmrcený při velkém policejním zásahu 15.5.1949 v domě Jana Filipa (dnes Aleny Škrabalové) v Božicích, v té chvíli už nějaký měsíc v okrese Mikulov. Ale to už všechno z předchozích kapitol o Světlaně znáte. Tak se zkusme znovu nad událostmi starými 70 let zamyslet.

O partyzánské brigádě Jana Žižky jsem našel zajímavé povídání na tomto blogu: http://www.tommy-harold.estranky.cz/. Tak přeju taky pěkné počtení.

                              (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat