čtvrtek 19. listopadu 2015

Myslivci ruší hony

Nedostatek lovné zvěře, hlavně bažantů a zajíců, přemnožená škodná (lišky a divočáci) i dlouhotrvající sucho vedou myslivce k omezování či rušení plánovaných honů.


Podle mých informací tak byl zrušen i plánovaný sobotní hon v Božicích.
Podle názorů řady myslivců je na vině i nevhodná skladba pěstovaných plodin. Slunečnice, kukuřice a řepka nejsou právě nejvhodnější plodiny pro drobnou zvěř. Lepší byla vojtěška, pšenice nebo řepa. Ale tomu asi ani myslivci neporučí.

P.S. Umělý odchov bažantů už dávno není tak rozšířený a u zajíců se prakticky neprovádí.

             (lan)

1 komentář:

  1. Za mého dětství a mládí opravdu bylo drobné zvěře hodně. Vždy po honu toho bylo neskutečné množství, že každý myslivec si bral domů nejméně dva bažanty a zajíce. To množství se zřejmě opravdu nedá ovlivnit. Ale vím, že škodná nikdy nepřevýšila únosnou míru. Pokud se tak stalo, zvýšený počet byl odstřelen a tím pádem opět to bylo vše opět řádně zregulováno. Nevím a nechápu, proč to nejde i v této době. Umělý odchov bažantů tehdy nebyl, nemusel být, ale v pozdější době se o to myslivci pokoušeli, ale moc se to neosvědčilo. A jestli je malý počet drobné zvěře důsledkem nevhodné sklady pěstovaných plodin nevím. Je však pravdou, že v té době, o které se tu zmiňuji, se nejvíce pěstovala vojtěška, hlavně řepa, ale i ta pšenice. (me)

    OdpovědětVymazat