sobota 21. listopadu 2015

Policejní výzva: Zvýšený počet vloupání do rodinných domů

 
   V poslední době došlo na Znojemsku a Moravskokrumlovsku ke zvýšenému počtu vniknutí do rodinných domů násilím i zcela nezajištěnými vstupy. Během dvou uplynulých měsíců se zabýváme více než dvěma desítkami těchto případů. Zhruba polovina se stala ve Znojmě a po jednom až dvou v Moravském Krumlově, v Miroslavi a obcích Hostěradice, Kuchařovice, Suchohrdly a Dobšice.

Pachatel nejčastěji využívá zadních nebo bočních přístupových cest ze zahrad a dvorů. Vypáčí dveře, okna, ale také vchází odemčenými dveřmi sklepů a garáží. Uvnitř pak vše prohledá a bere drobnější věci, které snadno a nenápadně odnese. Jedná se především o šperky, hodinky, notebooky, tablety a peníze. Způsobené škody jsou v jednotlivých případech řádově desetitisícové. 
Neznámý pachatel se tohoto protiprávního jednání dopouští ve dne i v noci. Během dne, když jsou majitelé v zaměstnání, a v noci, když spí v horních patrech domů. Jako nejúčinnější opatření se jeví zabezpečovací zařízení a také hlídací pes. V několika případech mu právě čtyřnohý hlídač  nebo alarm signalizačního zařízení tuto činnost hned v začátku zmařil a pachatel bez pořízení utekl. Nedávejte zlodějům šanci a zabezpečte si řádně svá obydlí. Obzvláště na vesnicích si také všímejte neznámých osob. Jestliže máte podezření, že dochází nebo by mohlo dojít k protiprávnímu jednání, volejte ihned bezplatnou policejní linku 158.
     V souvislosti s uvedenou trestnou činností jsme požádali o spolupráci i starosty všech 144 obcí našeho regionu. 
                                           por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 20. listopadu 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat