úterý 5. července 2016

Vyvěsíme vlajku Moravy! Téměř celý DSO Niva

Božice - radnice 5.7.2016
V Božicích už se to stalo nepsanou tradicí a v den státního svátku - 5. července Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje - vyvěšujeme vedle státní vlajky i vlajku moravskou. Vyvěšujeme ji i během hodů a věřím, že ji postupně budeme vyvěšovat i při všech významnějších obecních událostech. Tradičně moravská vlajka vlaje i u božického kina Marta.


Hodně potěšitelný je počet radnic, které se letos přihlásili k vyvěšení moravské vlajky. K dnešnímu dni (30.6.2016) je to 1225 radnic. Mezi nimi už popáté Božice a poprvé Borotice, Čejkovice a Mackovice! Vyvěšují i v Břežanech, Pravicích, Hrušovanech n. Jev., Hrádku či Jaroslavicích. Jenom ve Velkém Karlově zatím nevyvěsili ani jednou. Zato ovšem vyvěšují vlajku Tibetu (pravidelně ji vyvěšují i v Miroslavi s komunistickým starostou na radnici!), což je taky záslužné.
Ale naše Morava je Morava a povědomí o tom, že jsme Moraváci a žijeme na Moravě, je důležité. Náš rod třeba pochází z Dačicka, což je taky historická Morava, a tato oblast, i když je od roku 1960 začleněna do Jihočeského kraje, se ke své moravské zemské tradici hrdě hlásí. Taky přeci kousek za známou Maříží je Trojmezí - stýká se zde historická hranice Čech, Moravy a Rakouska. Taky Svitavsko - typické studené Sudety - patří na Moravu, byť je začleněno už skoro šedesát let do východních Čech a letos se konečně ke své moravské historii hlásí. Letos se přidala i kopaničářská Žitková. A tak jedni z mála, kteří nesmyslně vzdorují, jsou radnice z horňácké Velké nad Veličkou (Břetislave Rychlíku, co se děje?) anebo Ostrova u Macochy!
O tom, jestli vyvěsit vlajku Moravy by nemělo rozhodovat nějaké nařízení, ale přirozený cit. Kdo ho nemá, nevyvěsí nikdy nic, nebo vyvěšuje jenom na povel. Pamatujeme ještě vlaječky v oknech na prvního máje?!
                         (lan)


1 komentář:

  1. Celkem se letos zapojilo 1230 radnic a je dne 5.7.2016 otevřeno zdarma nebo s výraznou slevou 54 památek.

    OdpovědětVymazat