pátek 1. července 2016

Pondělní bouřka v Božicích. Zanechala pěknou paseku

Detaily nevím žádné, jenom nějaké indicie. I tak stála včerejší večerní bouřka za to. Proudy vody i blesky a hromy zanechaly za sebou dílo zkázy.


Všichni jsme se dívali na fotbal a ani zlověstné dunění a blesky nás neodtrhli od televizních obrazovek. Až prudký déšť a následný úder blesku někde u zdravotního střediska. Ulicemi se hrnula voda, nejkritičtější situace se vytvořila právě v nejnižším bodě silnice u zdravotního střediska před domem Kučerových. Následky přívalové vody odstraňovali po celý dnešní den. A něco se se "sběračem vody" před Pajerovým bude muset udělat ....

Někam v noci vyjížděli i božičtí hasiči. Snad prý k odstranění padlého stromu v zatáčce před Kolonkou.
Nám napršelo 28 mm, v Křídlovicích už tradičně o milimetr víc - 29!

A odešly i některé televizní přijímače či set-top-boxy. Příště ho taky raději vypnu - i když nám neodešel. Ale fičko vyletělo a fotbal jsem pár minut sledoval na mobilu.

A jinak už jedou okurky nakladačky! Tak hurá na ně. Snad se na ně nezaměří zloději jak na brambory. pěstitelé na otevřených plochách by mohli vyprávět ...

                    (lan)

6 komentářů:

  1. Kdo zaslechl v sobotu popoledni v Božicích sirénu tak už asi ví, že naši hasiči jeli do Hrabětic k hašení trávy. Za čtvrt hodiny byl travní porost v ulici u kalvárie zlikvidován a všechny čtyři zásahové jednotky se vrátily domů.

    OdpovědětVymazat
  2. Fičko sice vyletělo, ale to byla asi jen náhoda, to vás před bleskovým proudem a přepětím neochrání. K tomu slouží svodiče bleskových proudů a přepětí bohužel je tímto zařízením vybaveno minimum objektů. Stejně tak jako hromosvodnou soustavou a ještě když je na baráku jako nejvyšší bod vystrčená anténa - magnet pro blesk. Alespoň že již jsou tyto zařízení na novostavbách od roku 2009 povinná, jinak neprojdou kolaudací.

    OdpovědětVymazat
  3. Televizi to spálilo i u Bernatů, hasiči jeli k Szabům a v zatáčce před kolonkou je od blesku rozštípnutá jabloň a část jí je ohořelá

    OdpovědětVymazat
  4. a nejde Šlágr v části DPS, to je hotové neštěstí

    OdpovědětVymazat
  5. Podle posledních informací "práskl" blesk do sloupu u Szabóových a prakticky v každém domě v ulici u zdravotního střediska se něco elektrického porouchalo, vyskočilo, spálilo se a tak.

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám bouřku ráda. Pozoruju blesky a krásně se vyčistí vzduch. Jediné, co mi trochu vadilo bylo, když nám při ní vypadl proud. V dnešní době jde ale vyřešit snad vše a to i tento problém. Přítel koupil záložní zdroj , který využíváme, když nám elektřina vypadne.

    OdpovědětVymazat