sobota 9. července 2016

Pečujeme o naše památky. Opravené božické kříže

Právě před dvěma
jsme přivítali do
obce opravený
 Pašijový kříž
Hyzdí vaši obec či město nějaká chátrající památka? A máte nějaký recept, jak se s tímto problémem lze vypořádat? Co byste poradili ostatním?


Tak s takovými otázkami se tentokrát na starosty obrátily Lidové noviny /majitelem novin je Andrej Babiš/ a starostové se podělil o své zkušenosti. Publikovány byly čtyři příklady.

Ten nejrozsáhlejší uvedl, že zastupitelstvo už při sestavování rozpočtu pravidelně vyčleňuje finanční prostředky na obnovu a udržování památek, a to bez ohledu na to, jestli bude úspěšná žádost o dotaci z kraje či z ministerstva. Myslím, že právě touto cestou se v posledních letech vydala i božická radnice a že je to cesta velmi správným směrem. Podařilo se tak zachránit, opravit či zrekonstruovat již několik památek, které by bez této "injekce" zanikly a zmizely z mapy naší obce a našeho katastru, tak jak se to bohužel stalo několika jiným památkám v době, kdy se péči o památky nevěnovala zdaleka taková pozornost a kdy jsme naopak sami přispěli k jejich devastaci a zániku.

Kromě památek, které jsou ve vlastnictví obce, byly a jsou i památky, které jsou v soukromém vlastnictví. V takovém případě velmi záleží na vlastníkovi, jak se z údržbě a záchraně takových památek postaví. Nutit někoho, aby zachraňoval a opravoval, když je jeho záměr diametrálně odlišný, je obtížné a prakticky nemožné. Takových příkladů kolem sebe taky najdeme dost.
Existuje i skupina památek, které bychom zachraňovali rádi, ale opravám a rekonstrukcím brání nevyjasněné vlastnické poměry. I takové příklady v Božicích najdeme.
A tak se během během letních měsíců pokusíme po těch našich památkách a zajímavostech projít, abychom viděli, co se nám podařilo, co se právě daří a co se zatím nepovedlo a co čeká na opravu. Taky si všimneme těch památek, které už opravit nelze, protože již v minulosti zanikly.
                                                          /lan/

Příkladem opravených památek v Božicích iniciovaných a financovaných obcí s využitím podpory Nadace pro opravu církevních památek jsou dva významné kříže - nejstarší božický kamenný kříž (tzv. Bílý kříž z roku 1767) a Pašijový neboli Kohoutí kříž z roku 1872. 
V roce 2014 bylo též upraveno prostranství kolem Pfisterova kamenného kříže nedaleko Tulipánky.  Byl jsem se tam podívat včera a prostranství je i nadále udržováno. Určitě jednou dojde i k opravě kříže.

V plánech na letošní rok je polní svatojiřská výklenková kaplička (zvaná též Klíčova kaplička). Měla by být provedena celková rekonstrukce podobná té jako u výklenkové kapličky v Zámlýní.







Kolem kamenného Pfisterova kříže byly v roce
2014 vysazeny čtyři lípy.


Žádné komentáře:

Okomentovat