neděle 3. července 2016

Fotbal: Naši ve hře o titul!

Gareth Bale
připraven ...
Nemusíte si hned ťukat na čelo, nezbláznil jsem se z těch tropických veder minulých dní. Jenom jsem si uvědomil, že život je hodně pestrý a že vlastně nic není nemožné. Srdce českých fotbalových fanoušků si totiž získali naši vzdálení příbuzní z Walesu.


Hvězda národního týmu Walesu Gareth Bale (na snímku těsně před úvodním hvizdem) do poslední chvíle trénovala na hřišti v Božicích a dokonce si i o hodech odskočila na pár minut na nedělní hodovní fotbal České Křídlovice - Božice.
"Přece v tom nemůžu kluky nechat," nechal se slyšet reportérovi TV Bohemia Jaromíru Bosákovi, když o přestávce balil kufry a nechal se novým obecním traktůrkem odvézt na známé božické letiště nedaleko radarové základy "Hačava". Gareth Bale měl velké štěstí, že se ještě chvilku zdržel v nové božické ubytovně a poseděl tam s námi na krásně upraveném dvorku nad vynikajícím vínkem božického starosty Karly Haly. Letadlo "Čmelák", kterým měl odletět z božického letiště Maxe Mayera Na Posádce, totiž krátce po startu nedaleko valtrovické Formózy havarovalo a do Paříže tudíž nedoletělo. Zbytky tohoto vzácného letadla se ještě minulý týden nacházely na půdě bývalého Kohoutkova domu v Českých Křídlovicích. Noví majitelé je však v rámci asanace definitivně vyvezli na oblíbený "smeťák". "Přijít za starým panem Kohoutkem pro nějaký šroubek nebo součástku, to bývalo kdysi v Božicích zcela běžné. A nikdy jste od něho neodcházeli zarmouceni a s prázdnou!
Odjezd Garetha Baleho sice rozhodil fotbalisty Českých Křídlovic a v zápase s Božicemi nakonec prohráli nečekaně vysoko 5:2, zato jeho návrat do týmu Walesu přispěl k nečekané výhře nad Belgií a postupu do semifinále EURA.
O tom, že Welšané jsou naši vzdálení "bratranci", netřeba pochybovat. Stejně jako my mají keltské kořeny a jejich mentalita i výkonnost jsou nám velmi podobné. Buď se daří, nebo to balíme. Zatímco my jsme to tentokrát zabalili, bratři Velšané jdou do boje o titul!
Jen jedna věc trápí nás i Velšany. Proč se neujal a neprosadil mezinárodní název pro Česko v podobě "BOHEMIA"? Vždyť nás pod tímto názvem už po staletí zná celý civilizovaný svět i svět počítačových her! Asi napíšu Miloši Zemanovi, ať pověří svého mluvku Jiřího Ovčáčka, aby někde našel doklad o nejstarším výskytu slova Bohemia. A to by v tom byl čert, aby se to nepovedlo!
Podobně jako to, že se Wales stane příští neděli mistrem Evropy.

P.S. O tom, že původními obyvateli Českých Křídlovic byli Keltové, není pochyb. Keltsky se totiž České Křídlovice překládají jako Boiohaemum Scrilowicz, no a slovo "Boiohaemum" je starobylým odkazem na zemi Bójů, keltského kmene, který u nás kdysi sídlil.
A stejně tak jsem přesvědčen, že jednou najdeme i pozůstatky keltského "oppida" na božické Kolonii.

Podle antických historiků byli Keltové výbojní, odvážní, zvídaví, ale také značně naivní. Byli povídaví a rádi napodobovali cizí vzory. Byli rovněž známí svým sklonem k pití piva i vína. Co dodat: Takoví jsme přeci vždycky byli!

             (lan)
Na dvorku božické ubytovny se Gareth Bale zdržel u dobrého
vínka
Na Hačavu ho nakonec vezl svým novým vozem Jara V.

Honza K. sleduje dalekohledem mizejícího Čmeláka

Jara V. prohlíží podzemní prostory na Hačavě, kde donedávna
 parkoval v naprostém utajení Čmelák

Čmelák bohužel zavadil o dráty vysokého napětí u Formózy,
podobně jako tento symbol Božic





Žádné komentáře:

Okomentovat