pondělí 25. července 2016

Co se našlo na božickém poli

Rub ocelové busty
Žně právě vrcholí, sklizeň zeleniny, brambor a dalších produktů je též v plném proudu a pěstitelé se radují z dobré úrody. Občas však i na ně číhá na poli nějaké překvapení. Kdysi jsme takto našli na poli hliněný přeslen, v uplynulém týdnu se jednomu božickému pracovníkovi zadařilo na poli "zakopnout" o nevšední předmět.


Že se narazí na podkovu, radlici, kus srpu, motyky nebo hřebu z bran ani nikoho nevzruší. Kus takového ocelového "bazmeku" zaplácaného hliněnou krustou po dlouholetém pobytu v zemi nálezce zaujal. Nehodil ho do "křa", ale sedl bokem a jal se ho čistit.
S velkým překvapením zjistil, že to není ani kus radlice, ani nic jiného ze zemědělské techniky, ale že se jedná o ocelovou bustu "státníka a politika", kdysi mocného, samolibého, nemilosrdného a nelidského.
Člověku to nedá, aby nepřemýšlel, kde se tam kdesi na poli tento předmět vzal? Schoval ho tam snad někdo v obavách do nějaké zemní skrýše? Nebo ho jen tak pohodil do nějaké terénní nerovnosti, aby zmizel po prvním dešti? Nebo co???
Zkusme taky přemýšlet, co s takovým nálezem? Prodat? Darovat? Schovat? Prostě tak, kus železa patří do sběru. Stejně jako ten kdysi všemocný nabob ...
     (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat