středa 27. července 2016

Božice včera, dnes a zítra (akt.27.7.)

Křídlovický rybníček
za Fučíkovým
Kdo chodí po vsi s očima otevřenýma, vidí v Božicích každý den něco zajímavého. A kdyby jen zajímavého. Často jsou to věci jedinečné, neopakovatelné. Kolem jiných naopak chodíme často a ani jejich proměnu nevnímáme. Prostě si ani nevšimneme. Tak vyrazíme na okružní cestu Božicemi.


Procházku uděláme pomocí fotografií a pak se uvidí.

A vyrazím pěkně z domova. Ještě jsem ani na kolo nenasedl  - a co nevidím: nádherná bílá sedmimetrová limuzína si to právě projíždí po silnici pod sýpkou a kolem Němečkových mi mizí z dohledu. Podle toho taky vypadají oba snímky. Ale nádhera to byla!




A tak jsem si to namířil nahoru, "proti proudu". Nic překvapivého tam na mě nečekalo. Jenom jsem ve Znojemsku chvíli předtím koukal na fotografii podobné dopravní značky. Která myslíte, že je ta božická? Ta, co je od samé instalace před desítkami let chybně vytvořená, ale s nikým to za ta léta nehnulo! Je jenom lehce matoucí, jinak nic. Ale protože už dlouho nebude, tak ji vem čert! Konec srpna, začátek září, to by mohly být termíny zahájení budování kruhového objezdu v Božicích. A zase jsem se o víkendu setkal s otázkou: Proč? To je ta křižovatka tak nebezpečná? Ano, je příšerná. Zvlášť když odbočujete od Křídlovic dolů ke Kudličkově hospodě, tak nevíte, jak si do ní najet, protože není ani nijak značená. Jak jet rovně k bývalé učitelské bytovce, do jídelny, k umělce i na nové parkoviště?! No a kapitolou samou pro sebe je ranní couvání autobusů v tom vnitřním trojúhelníku, to je snad nejhlavnější důvod!!!


Zajedeme se podívat do Údolí lásky, jestli už je nainstalovaná informační tabule s vyznačenou cyklostezkou Údolím lásky. Cyklosezona už začala, mapka tam stále není a hledí na nás pouze prázdná dřevěná tabule.


Vracím se trošku rozladěn zpátky do vsi. Tam bude lépe. Na výlepové plochy dávám pozvánku na páteční fotbalovou přípravu moravských Božic proti dolnorakouským přátelům z městečka Obritz Trénuje tento mančaft náš generální manažer Jura. Tak už se těšíme. A doufám, že aspoň limonáda pro diváky bude!!!


A teď pěkně do Křídlovic. Zastavuji na naší zahradě, protože zrovna začalo krápat. Dostal jsem dvě tři rány kapkou deště a za 5 minut jsem pokračoval ve své spanilé jízdě po vlastech božických. A šup pod kostel. Připravuje se tady otevření nové prodejny Potravin. Už ve čtvrtek 28.7.2016. Tak nezapomeňte!!! Čekají vás ve čtvrtek i odměny za nákup!!!

                                    



Na výlepové ploše vedle prodejny COOP Jednota v Českých Křídlovicích zjišťuji, že se nabízí a prodává kde co. Je to fakt pestré.


Zkratkou zamířím do Zámlýní. Tady se teď taky stále něco děje. Třeba se opravuje most a na vratech stodoly Holých je oznámení: "Prodejna přemístěna do horní stodoly!!!" Tož tak ...




A vracím se zpátky Alejí života a kolem výklenkové kapličky do Křídlovic. Většina vysazených stromků v aleji roste, ale viděl jsem i zaschlé jedince ...





A jsem znovu v Křídlovicích u malého zrcadla. Jedu taky kousek po chodníku, i když se to nemá. 
Vjezd do lesoparku u Leinveberových chvilku blokuje kombajn, ale za chviličku už se kochám nádhernou zelenou hladinou Křídlovického rybníčku za Fučíkovým. A jejdanánku, copak nám to plave po hladině? Už jsem se lekl, že leklá ryba, ale ryba, to vážení přátelé nebyla. Byla to jenom plastová láhev!!! To je panečku, ekologie.



Jedu si spravit náladu a náležitě zrelaxovat. Na to máme v Božicích několik míst, lesopark je jedním z nic. Jsem nadšen krásně upraveným prostranstvím, novými informačními tabulemi, ale ... Bez havraní kolonie, kterou jsme necitlivým zásahem před cca 15 lety vypudili, je to tady takové sterilní, studené - a vůbec se nedivím, že sem nikdo nechodí. Je tady krásně, ale pusto, smutně až depresivně!!! Toho si jinde užijeme do sytosti, nač se stresovat v lesoparku???!!! A ta opuštěná houpačka ví své ... Do mokřadu raději nejdu, rád bych sice věděl, jestli tady letos zahnízdily labutě, ale do zdánlivě vysoké trávy se mi moc nechce. Co kdyby tam bylo klíště velikosti Oldřicha Kaisera ze známé scénky z "Možná příjde i kouzelník"? Taky je tady vyznačená vinařská cyklostezka a anarchisté volají na druhé straně infotabule po legalizaci konopí! Proč ne, mladí ho stejně hulí ... a Holanďané, kteří to všechno přinesli jsou snad normální.

P.S. Tak labutě tam prý jsou dvě a mokřady jsou posečeny. Bohužel pokos odhalil nepořádek, který se v trávě dobře skrýval a taky odhalil další nepravosti, které se kolem našich mokřadů dějí. Budeme se tam muset vypravit na návštěvu!!! Bať, bať ...






Ještě jedno zastavení mě čeká u "Panského domu" alias obecního úřadu (do roku 1950) a od té doby zdravotního střediska. Mohutná budova postavená jako administrativní centrum božické farmy jaroslavického panství (45 let zde vládl správce pan Hess, jehož hrobka byla na božickém hřbitově ještě v roce 1992) v roce 1843 se prý rozjíždí a tak je jí potřeba trošku "stáhnout", aby sloužila i dalším generacím ...


Na závěr malá vzpomínka na Božice z let 1971 - 1973. Kluci, kteří tady tenkrát sloužili, nezapomněli a tuto sobotu se tady dva z nich zastavili. Vybral jsem dnes dva symboly takových zlomových událostí v životě záklaďáka: stříhání metru a vyhotovení tabla k "třístovce". Tolik chybělo do civilu ... A ať někdo vykládá, že se netěšil do civilu ....






PS. Na úplný závěr dávám vyluštění fotohádanky z úvodu. Takto to i dnes vypadá v Božicích na křižovatce:













Žádné komentáře:

Okomentovat