neděle 24. července 2016

Toulavé boty: U větrného kola ve Višňovém

V letošním letním seriálku bloudíme po Znojemsku a přilehlém Mikulovsku. Nemusíme občas ani moc daleko, abychom potkali zajímavost. Tak tomu bylo i před týdnem, kdy jsem projížděl městysem Višňové.


Kousíček od náměstí se můžete podívat na technickou památku, kterou zde na volném prostranství mají a kterou si můžete prohlédnout.
Jedná se o větrné kolo, které je od roku 1993 zapsáno mezi chráněné technické památky a je zařazeno do státního seznamu kulturních památek. Oficiální popiska zní: Větrné kolo větrákového typu s dvojitým kormidlem na kovovém stožáru s příhradovou konstrukcí.
Větrné kolo sloužilo jako pohon  čerpadla pitné vody v letech 1910 - 1948. Voda se čerpala do rezervoáru a vodovodem zásobovala celý místní velkostatek a okolní domy městečka. Kolo nechal postavit v roce 1910 tehdejší správce hraběcího velkostatku ve Višňovém.
Při rekonstrukci v polovině 90. let byl prostor turbíny zasypán a na povrchu vytvořena betonová deska.
Tak až se pojedete podívat třeba na Višňovské trhy, zajděte si prohlédnout i větrné kolo stojící na konci ovocné zahrady jednoho rodinného domu. Prostor je volně přístupný a prohlídka je zdarma.

              (lan)














Žádné komentáře:

Okomentovat