neděle 4. září 2016

Co se starou poštou? Nesmíme promarnit historickou příležitost!

Současný vchod do staré pošty ...
Nedávno položilo vedení obce občanům otázku, co by mohlo být ze staré pošty a bytu, pokud obec uspěje v e-aukci. Obec uspěla, byla jediným zájemcem. Uvedená otázka je tedy na talíři dnes! "Co s ní?" Myslím s tou budovou?


Odpověď je jednodušší než by se na první pohled zdálo.
Tak zaprvé je moc dobře, že se historický majetek obce vrací po desítkách let do rukou obce. Komplex budov naproti klášteru vznikal v 80. letech 19. století pro potřeby obce a potřebám obce by měl sloužit i v 21. století.
Nejstarší byla budova, která je dnes zčásti obecní - obecní ubytovna, zčásti byla prodána soukromému vlastníkovi pro potřeby bydlení. Původně zde byla nová pošta a četnická stanice, obojí otevřeno v roce 1888. Do původní pošty se vcházelo z levé strany (tam kde dneska zatím ještě stojí Rezkova garáž) takovým vchodem, jaký dodnes existuje kousek odtud, u stavení pana Širokého. To byl vchod pro zaměstnance. Na poštovní úřad se vcházelo z ulice, podobně jako do četnické stanice (viz historické foto).
Komplex vzájemně propojených dvorků  za všemi těmito budovami jasně dosvědčuje, že se jednalo o jeden areál. Později přibyla další budova (kterou my všichni pamatujeme jako starou poštu a byt Rezkových) i s původním samostatným vjezdem. Toto bylo postaveno pro lékaře a i dr. Leisser zde v roce 1945 po určitou dobu ordinoval.
Celá budova staré pošty je rozlehlá a potřebuje generální opravu. Když jsem viděl, jak kvalitně rekonstruovala obec prostory bývalé knihovny a obecního úřadu, nepochybuji, že zrekonstruuje i poštu s bytem. Je to naprosto unikátní, jedinečné místo s vlastní historií a géniem loci pro zřízení Informačního střediska. I s malým parkovištěm po zbourání Rezkovy garáže a taky s parkovištěm pro tři čtyři auta před budovou podél chodníku. Z části budovy by se ve spojení s Infocentrem mohlo vytvořit nová obecní knihovna. To spojení Infocentra a knihovny funguje i dnes v kulturáku, bude fungovat i na novém místě. Jestli nebude většinová vůle zastupitelstva sem přemístit knihovnu, pak je to místo pro další ubytovnu.

Máme na rozhodování čas a klidně můžeme diskutovat, co zde bude nejvhodnější. Neměli bychom však promarnit historickou příležitost na vytvoření krásného komplexu obecních budov a jasným určením, tak jak to kdysi naplánoval prelát Max Mayer, který navrhl postavit tehdejší budovu pošty a četnické stanice a naproti útulek pro přestárlé lidi a azyl pro sirotky naproti. Vše pěkně uprostřed mezi obcemi Božice a České Křídlovice. Chtěl totiž tyto obce spojit nejen opticky, ale i fakticky. To, že k těmto budovám později přibyl dům pro lékaře na jedné straně, čtyřpatrová budova penzionátu pro dívky (tzv. klášter) a hasičská zbrojnice na druhé straně, jenom nádherně ilustruje velmi vhodné místo pro tyto instituce.
Taky první porevoluční starosta obce Ing. Zdeněk Čurda měl podobnou vizi výraznějšího propojení obou částí obce a oživení prostoru naproti domova po odstěhování starého národního výboru. A stejně tak postupuje i současná radnice vedená Karlem Halou, která doprostřed obce umístila centrální dětské hřiště a pro obecní účely využívá i bývalou hasičskou zbrojnici. Zřízením Infocentra nedaleko bude "zabito několik much jednou ranou" včetně možnosti veřejného WC v budově současné staré pošty. Budova je napojena na obecní vodovod i kanalizaci. Taky do všech vinařských uliček bude přibližně stejně daleko, stejně jako do všech božických obchodů. A v areálu dvorního traktu je dost prostoru na příjemné posezení pro zastavivší se turisty, jak o tom svědčí posezení vybudované za současnou obecní ubytovnou. Zfunkčnit se může i tamní sklípek. Z části by mohla být klubovna, která dneska v Božicích citelně chybí.  Na lidi je třeba myslet především!

Máme jedinečnou šanci ovlivnit podobu naší obce, jaká se nám zatím jen tak nenaskytla. Většinou se nás nikdo na nic neptal a budoval v duchu osvíceného absolutismu jako za Marie Terezie: "Co pán chce, zdrávoť pro poddané," pravil k tomu jiný český velikán Karel Havlíček Borovský!!! Tak chutě do toho, vážení občané a zastupitelé! 

               (lan)





Pošta a byt končí, vrata a garáž a nová ubytovna ...

Tak vypadal boční vchod do
dnešní ubytovny v místech
rezkovy garáže

Důkaz je na této staré pohlednici - vchod úplně vlevo,
pak čtyři okna, dveře na poštu, další dvě okna, vchod
do četnické stanice, pět dalších oken. Už stojí i dnešní
dům Chlubnových (Hanákových)

Letecký pohled - stará pošta vlevo, vrata, garáž, ubytovna
Stará pošta, vrata, garáž a žlutá ubytovna

Dvorek a posezení za žlutou ubytovnou

Opuštěný bývalý Rezkův dvorek - tyto přístavby je třeba
 srovnat se zemí - viz i další snímky




Vchod do bytu a dále bývalá pošta


8 komentářů:

  1. Dobrý den, musím říct,ze ta ubytovna je dobrý nápad,ale i prostory pro služby by nebyly špatné. Kadeřnice, kosmetika atd. Ubytovna dostala novou fasádu a to posezení je opravdu na jedničku. Ani jsem netušila, že tam něco takového je. Palec nahoru, chlapy jste opravdu šikovní, to se povedlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě by se hodily nové byty,to by ale najemníci museli poctivě platit.Samozřejmě se to netýka všech,ale právě díky neplatičum ,se do vystavby bytu nikdo nehrne a ani se tomu nedivím,protože dostat peníze od dlužníku je velice zdlouhavé,a díky nim se slušní lidé asi tak brzy nového bydlení nedočkají.Ubytovna je pro obec určítě vyhodnejší,ta přinese peníze do obecní pokladny,tak se na dluh určitě nocovat nebude:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdlouhavé a u někoho nemožné..Do dluhu se může dostat každý... Ale ne každý to chce řešit. Je pravda že raději ubytovnu..jsou to jisté penize

      Vymazat
    2. Shání někdo v Božicích kancelář?Nikdo. Obchůdek a Ťamani?Stačí co je. Ubytovna? Další nesmysl!jednou za rok se turisti namačkají do nové ubytovny. Zůstávají byty 1+kk, kolik asi bytů by to tady bylo?Nebo sem přestěhovat Informační centrum s knihovnou.Je to bezbariérové a do knihovny chodí hlavně děcka a důchodci.Z domova by to měli kousek.

      Vymazat
    3. Vy máte velice dobré informace... Jak často a jak dlouho je ubytovna"namačkana".ale asi mylné. Tady je hlavně nesmysl co píšete... Z ubytovny jsou opravdu jisté peníze. A je pravda že díky neplatičům obecnich bytu budou hodně uvažovat nad bytama.můj názor

      Vymazat
  3. Po pravdě také nevím a nic mě nenapadá ale když už je tu řeč o knihovně a informačním centru,velice dobrý nápad akorát bych to asi umístil do komerčních prostor vedle pošty.Konečně by se ta místnost dodělala a taky našla využití když o to nemá nikdo zájem.Však tudy projde denně spoustu lidí i vracejících se návštěvníků do obce a je to ostuda že je to tak jak to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkem souhlasím s tímto názorem, má hodně zastánců, konečně minulá radnice s tím taky počítala a proto zde za třičtvrtě milionu nechala postavit odpočívadlo - altán, aby se vyčerpaní,hladoví a žízniví turisti měli kde zastavit, odpočinout si, najíst a napít. Jenom to časem dopadlo trošku jinak a dneska vidíme, že z poloviny by šlo turistické informační centrum udělat, ale už by se sem nevešla knihovna, protože druhou polovinu je potřeba nechat jako zázemí pro pořádání jakékoliv akce na hřišti (čarodějnice, hody, zábavy na hřišti(???), zabíjačka, den dětí, rozsvěcování vánočního stromu, atd.atd.).Můžete se podívat prosklenou částí.Tak teď babo raď.

      Vymazat
    2. Jelikož tato mistnost není dodělaná a provozuschopná k jakému koliv učelu co zde uvádíte bych to nahlas ani neříkal.Momentálně to není dle stavebního zákona a norem použitelné ani jako skladiště košťat natož už vůbec pro učely hostinské činnosti i jako sklad nápojů.Proto bych to raděj dodělal a pokud bylo v plánu informační centrum dodržel bych plán nebo bych hledal využití jiné.Je to sice babo raď jak říkáte ale takto je to pořád kostlivec.

      Vymazat