pondělí 5. září 2016

Na kiritofu v Jevišovce

Alespoň na slavnostní průvod s kozou jsem se letos zajel podívat do krásné jihomoravské vísky Jevišovky. Tento průvod byl jednou ze zajímavých částí bohatého programu letošního, již pětadvacátého ročníku slavnosti zvané kiritof.


Jdou to vlastně hody moravských Chorvatů, konané vždy o prvním víkendu měsíce září. Přiznávám, že nemám nastudováno vše, co se týká, jak vlastní slavnosti, tak života moravských Chorvatů. Je to historie živá, která stále odkrývá svá pozapomenutá tajemství a je vlastně motivací i do budoucna.
V polovině roku 2016 se podařilo dokončit rekonstrukci původní jevišovské fary, v níž bude umístěno Muzeum moravských Chorvatů a hned po skončení kiritofa budou práce pokračovat druhou etapou, během níž bude přistavena druhá budova s víceúčelovým sálem a zázemím muzea. Vše by se mělo stihnout do roka a do dne a v roce 2017 bude toto muzeum slavnostně otevřeno.

Je toho hodně, co se dalo vidět v neděli v Jevišovce, tak snad za rok budu mít víc času, abych si vše důkladně prohlédl, prolistoval, poslechl a ochutnal. Víte třeba, bez čeho se moravský Chorvat neobejde? Bez dobrého vína a bez fazolové polévky. Obojího bylo letos na kiritofu dostatek a nás těší, že stánek s ochutnávkou vín zde mělo i Družstvo božických vinařů. Slečnu Elišku Leisserovou jsem požádal o foto v jejím vlastním chorvatském kroji  a vidíte ji v doprovodné fotogalerii.
Od jevišovského kostela do dvorního traktu Chorvatského domu, kde se odehrával odpolední program, vyšel ve 14 hodin průvod s kozou. Takovou kozu jsem ještě neviděl! Hodně se moravští Chorvati věnují poznávání vlastní minulosti a sestavováním rodokmenů. Proto bylo letos organizováno hromadné focení všech účastníků jevišovského kiritofu, v jejichž žilách koluje krev moravských Chorvatů. Moravští Chorvati jsou rovněž výborní zpěváci (k mání byla vydaná CD chorvatských písní) a kromě kozla nesmí na kiritofu chybět ani turnaj v kuželkách. A pak tanec, zpěv a vystoupení chorvatských souborů. Něco málo jsem viděl, na zbytek se těším příští rok. Zvu vás taky první neděli v září roku 2017 na kiritof do Jevišovky.
         (lan)


Ochutnávka vín Družstva božických vinařů


Obslouží vás Eliška a Josef Leisserovi



Připravuje se průvod s kozou:
Chorvaté z Děvínské Nové Vsi (SK)































Mezi účastníky zavítala i paní Věra, referentka pro národnostní
menšiny Jihomoravského kraje, moje spolužačka z fakulty


Typický dům moravských Chorvatů v Jevišovce z přelomu
20.a 30.let



Žádné komentáře:

Okomentovat