pondělí 12. září 2016

Volby 2016: Starostové pro jižní Moravu

Nováčkem ve volbách roku 2016 je kandidátka nazvaná Starostové pro jižní Moravu. Ze Znojemska je jejím lídrem dr. Jiří Kacetl, jinak historik Jihomoravského muzea ve Znojmě. Na této kandidátce najdeme i božického starostu Karla Halu.


Jiří Kacetl se vyjádřil ke své kandidatuře i cílům, které by jako krajský zastupitel rád prosadil. Vybral jsem několik jeho odpovědí z rozsáhlého rozhovoru na http://staramese.cz/.

Proč jdete do krajských voleb?Desetiletá zkušenosti znojemského zastupitele mi jasně říká, že bez vlivu na chod kraje jsou možnosti komunálního politika značně omezené. Současný model státní správy považuji za velmi špatný. Chybí úcta k tisícileté státoprávní tradici, tedy chybí nám zemské uspořádání – Čechy, Morava, Slezsko. Zanikly nám staré dobré malé okresy, prověřené více než sto lety fungování, místo nich tu od roku 2000 máme tzv. obce s rozšířenou působností (kdo tomu prosím vás rozumí?) a ony postkomunistické molochy zvané kraje. Dřívější Znojmo, to bylo významné moravské statutární město profitující ze své polohy na nejkratší železniční tepně z Vídně do Berlína. A nyní? Město bez okresních úřadů a samosprávy, zapadlé a dopravně téměř odříznuté, v dalekém cípu „Brněnského“, pardon Jihomoravského kraje. 
S čím chce vaše kandidátka voliče oslovit? Máme program zaměřený úzce na Znojemsko a Krumlovsko. Víme moc dobře, co náš region trápí a co krajští politikové v čele s hejtmanem Haškem neřeší či nechtějí dlouhé roky řešit. Zanedbané dopravní napojení Znojemska, mizerná silnice ze Znojma do Brna, chybějící obchvat Znojma, chybějící rychlíkové železniční spojení s Brnem, Jihlavou a Břeclaví. Tyto věci kraj může účinně řešit. Politika hejtmana Haška je však dosti autokratická, plná zákulisních čachrů.
Co konkrétního byste chtěl na kraji prosadit?Už v roce 2009 jsem shromáždil podpisy 45 starostů ze Znojemska i příhraničí Dolního Rakouska pro memorandum protestující proti útlumu železniční dopravy na Znojemsku a volající po modernizaci železnice Znojmo – Brno s cestovní dobou 60 minut a s obnovou propojení do Rakouska mezi Hevlínem a Lavou (Laa). Na tuto iniciativu bych chtěl moc rád navázat. Velkého spojence mám v krumlovském starostovi Třetinovi. Spolupracuji i s dalšími politickými stranami v regionu, takže si myslím, že máme šanci. 
Kdybyste se stal po volbách hejtmanem, co byste dělal jinak, než Michal Hašek?Tato možnost je ryze hypotetická a moc o ní ani nechci přemýšlet. Michal Hašek je můj ročník narození a já jen žasnu, jaké politické stvoření se z něj za dvacet let kariéry stalo. Je to ještě vůbec člověk? Lže v přímém přenosu České televize, chlubí se doktorským titulem z pochybné slovenské vysoké školy, obdivuje autoritativní ruskou politiku, sedí na několika židlích. Z pozice hejtmana můžete ovlivnit mnoho věcí. Možná by pro začátek stačilo začít se chovat lidsky, jako člověk.
Jaké dáváte Starostům šance a proč?Starostové a nezávislí kandidují poprvé v krajských volbách sami. Bude to tedy velký test jejich potenciálu. Pevně věřím, že voliče oslovíme svojí upřímností, bezelstností a prací, která je za každým z nás kandidátů vidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat