pátek 16. září 2016

Zámlýní mládne, problémy zůstávají. A něco z historie (dopl.)

Náves v Zámlýní dnes
Doba, kdy místní část Božic (původně Českých Křídlovic) zvaná oficiálně Mlýnské Domky, v současnosti s preferovaným označením Zámlýní, pomalu ale jistě chátrala a vymírala, jsou už několik let pryč. Dneska je Zámlýní už někde jinde.


Projížděl jsem tam poslední dobou několikrát a překvapili mě houfky malých hrajících si dětí. Tak na prostranství, lépe řečeno na návsi! Tráva, hlína, tráva, hlína, kámen. Pokud se ptáte, kde jsou slova jako asfalt nebo dlažba, dětský koutek (nikoliv hřiště), o nich si i sedmdesát let po válce můžou na návsi v Zámlýní nechat snít. Slíbené už sice něco mají, ale zatím se nic neděje a život pádí mílovými kroky dál. I v Zámlýní.

Mnoho staveb a hospodářských objektů vzalo za uplynulých 70 let za své. Dokonce chátrají i některé novější, postavené až v éře socializace vesnice. Z 35 domků v Zámlýní zůstala do dnešního dne obyvatelná desítka domků. Většina z nich má z posledních let nové majitele. Až na Kapaňovi (a Tronečkovi) jsou to nová, méně známá jména vlastníků nemovitostí. Usadily se tady mladší a mladé rodiny s dětmi. A ty děti si někde chtějí hrát a nějak chodit do školy. Časy, kdy se všude chodívalo pěšky jsou pryč a dnešní malí prvňáci to vůbec nemají s cestou do školy až ze Zámlýní jednoduché. Jejich rodiče by přivítali, kdyby pro ně byl zajištěn svoz. Samozřejmě nejlépe autobusem.
Kdybychom žili v sousedním Rakousku (jak říká prezident Zeman, měli bychom je přibrat do Visegrádské čtyřky, jsou nám prý blízcí svými názory), nebyl by to už před 30 lety problém. Obec Břežany měla uzavřeno partnerství se Stronsdorfem a tak došlo i k několika výměnným návštěvám. Při jedné z nich jsme navštívili též strondorfskou základní školu. Dopravu dětí do školy, ze školy, na odpolední vyučování a odpolední návrat domů nebyl žádným problémem. Obec (možná škola?) vlastnila dodávku (vícemístné osobní auto) a pan školník zajišťoval dopravu dětí z okolních obcí. To je přesně to, co by mohlo být i v Božicích, pokud se nepodaří zajistit autobusovou dopravu dětí ze Zámlýní aspoň ranním linkovým autobusem.
Jít ze Zámlýní po silnici není zrovna příliš bezpečné. Jít zkratkou kolem výklenkové kapličky a Aleje života je sice možné, ale pokud dítko nestihne autobus od Borotic, jsou to další téměř dva kilometry pěšmo ...

Hledat výmluvy a zástupné problémy určitě půjde snadno, lepší by bylo hledat schůdné řešení. Rádi operujeme sloganem "vždyť jde především o naše děti", tak se snažme, něco přijatelného pro ně najít. Nadějné myšlenky aspoň pro vzhled a dopravu zazněly na závěr čtvrtečního zastupitelstva. Že se počítá s cestou od Radka Kapani a asi na návsi. Nebylo tomu tradičně v obecní jídelně moc rozumět. Stačilo by mluvit pomaleji ...

P.S. Doufám, že se teď neozvou rodiče dětí z Kolonky nebo od nádraží ....
             (lan)

Náves v Zámlýní uprostřed - krásná
točna pro autobus


Realita v Zámlýní dnes:

Několik historických fotografií Zámlýní - Mlýnské Domky, část Českých Křídlovic:
















Žádné komentáře:

Okomentovat