sobota 17. září 2016

Fotbal: Na vinobraní nám fotbal nesedí! (dopl.+foto)


V novém rozestavení jsme k zápasu přistupovali s velkým očekáváním. Bohužel procitnutí po probdělé noci bylo pro nás dost kruté. A později příchozí nevěřícně zírali na světelnou tabuli, kde zářil od 35´ stav 0:3! Snížili jsme z penalty v 58´ Džampem, ale naše oživení srazil čtvrtý gól Hostimi v 67´. Začali jsme hrát, ale pozdě!
OP: Božice - Hostim 1:4 (0:3). Naši branku dal z penalty David Švejdík.


Kvalitní fotoalbum fotografií ze zápasu Božice - Hostim si prohlédněte na http://fotbalhostim.rajce.idnes.cz/TJ_Sokol_Bozice_-_TJ_Hostim_17.9._2016/. Autorkou je Ivana Písařovicová, kterou můžete na mých fotografiích vidět v akci. :-)

K rozporuplnému dojmu ze zápasu přispěl svým výkonem i sudí R. Wiener. Stínem utkání je zranění Patrika Ležáka, za něž měla následovat červená. Bylo to zcela úmyslné zajetí do paty našeho hráče.



Víc než samotná porážka rozladila věrné fanoušky hra v prvním poločasu a celkový dojem z našeho vystoupení. Já bych to vzal z druhé strany a podíval se na výkon soupeře. Hostimští budou na zápas v Božicích  určitě dlouho vzpomínat. Po nepříliš zdařilém vstupu do soutěže se totiž dneska v Božicích chytli. Může nás mrzet, že jsme to odnesli zrovna my, ale je fakt, že dnešní tým Hostimi neměl slabin. Hráči hráli velmi zodpovědně a s vysokým nasazením a zaskočili nás nejen rychlostí, ale i důrazem a důsledností, s jakou šli do každého jednoho souboje. Musím suše konstatovat, že můj synovec Libor stojící u kormidla Hostimi namíchal dneska koktejl, který dal Hostimským křídla a nám vůbec, ale vůbec nešmakoval.

Během úvodních tří minut měla Hostim tři šance a jeden roh. My nic. Komplikovaně jsme rozehrávali, až jsme míč kdesi ztratili. Nepodrželi jsme míč ve středu a nedařilo se nám na pravé straně. Když jsme přečkali tlak z úvodních deseti minut, chtěl jsem věřit tomu, že se rozehrajeme. Dokonce ve 13´ jsme rozvinuli útok přes faulovaného Honzu. VPK z 30 m kopal Žapík po zemi podél zdi i těsně podél tyče. To byla naše první dobrá akce! Jenže: Hostim rozehrála, Dejv chyboval a kanonýr Straka poslal polovysokou střelu přesně k levé tyči a bylo to ve 14´ 0:1! Studená, ale zcela zasloužená sprška. Nehráli jsme vůbec dobře, na co jsme sáhli, to jsme pos...i a dokonce  se nám ve vzdušném souboji srazili hlavami dva naši! prostě a jednoduš: na nové rozestavení hráčů jsme si nezvykli!
V 21´ se do vápna řídil hostující Písařovic a Jura ho už ve vápně lehce "podržel" za dres. Následovala penalta, sám faulovaný Tonda Písařovic ji bezpečně proměnil a zvýšil stav zápasu na nečekaných 0:2.
My se stereotypně  pokoušíme založit útoky po pravé straně, ale vůbec se nám nedaří rozehrávka. Jednu z mála našich povedených akcí předvedl v 26´ Kája. Proháčkoval se až do vápna, ale zapomněl zvednout hlavu a zavčas přihrát. Jeden z mála našich, na kterého se dalo dívat, byl Peťa Řihák, ale ani jemu se nedařila rozehrávka. V 31´ jsme se bránili zbytečnému rohu,  protože neviděl hostimskou ruku ... Hostimský brejk zastavujeme faulem a ještěže byl dorážející hostimský hráč v jasném ofsajdu, jinak už jsme zase inkasovali.
V 35´ se dostal do brejku hostimský kapitán Straka a zvýšil opět přesnou tvrdou střelou k tyči na hrozivých 0:3!!!
Jsme pomalí a všude pozdě, ale přeci jenom jsme se probudili. Ve 40´ rozvíjí útok Kamil (rozehrál se a patřil k našim nejlepším) a je faulován v obličeji. VPK kope Jura, hlavičku Džamp - hezky, ale těsně vedle. Ono to půjde, kluci! Jedině tak můžeme dát góla! Do úmoru bojuje Džamp. I on zaslouží za bojovnost pochvalu. Ale pozor! Běží 45´, v brejku je hostující Plíšek - a orazítkoval naši pravou tyč!

Dnes ještě zápis z FAČRu:



Do druhé půlky naskočil na kraji zálohy místo Davida Prochy a zkušení hráči jako Jura, Honza a Džamp se snažili o nadějnější založení našich útočných akcí.. Po likvidačním faulu na Lopíka ve 47´ rozehrával Jirka velmi kvalitní centr až na čáru, ale Mira ho neuklidil do hostimské branky. To byla velká škoda pro další vývoj zápasu. A znovu se pokoušíme o útok, Mirův míč je sražen do autu. Hrajeme, ale ještě tomu něco chybí. Otvíráme hru a tak zase hrozí brejky Hostimi. Jeden takový promarnila hostimská jedenáctka, jejíž slabou střelu Honza likvidoval. V 52´ střídá zraněného Lopíka Roman. Hostimský brejk končí faulem na našeho gólmana. Jsme aktivní, ale bez efektu. Po zmatku v hostimské obraně máme roh. V 57´ střílí Honza - "Dobrý, Honzíku!" sklízí slova uznání za ránu sraženou opět na roh. V 58´ kope roh Špáca, míč ve vápně zasahuje rukou hostimský obránce. Následuje penalta, kterou Džamp bezpečně proměňuje a snižuje na přívětivější stav 1:3.
Jsme častěji u míče, jsme častěji faulováni, ale využití standardek je dneska nulové! Hostimský rychlý protiútok zastavuje Mira faulem u vápna. Ani naše rozehrávka po faulu na Honzu se Jurovi nepovedla. "Na zadní tyčku!" Náš tlak je zastaven v 67´, kdy se z nenápadné akce Martina Petříčka zrodil čtvrtý hostimský gól. Špáca ho neuhlídal a hostimský hráč prostřelil z velkého úhlu po zemi míč mezi nohama všech, kteří mu stáli v cestě. Hodně studená sprcha na naše mírné vzepjetí křídel. Stav 1:4 se už do konce zápasu nezměnil, i když jsme se ještě deset minut pokoušeli o korekci výsledku. Krásnou pěkně točenou střelu poslal v 75´ na hostimskou branku Roman. Lehce tečovaná střela zaplavala těsně vedle na roh. Bojoval i Kamil a dvojice Žap a Honza. Začali jsme hrát, ale pozdě!!! Těch nepřesností bylo na našich kopačkách až moc. A štěstí jsme měli v 82´, když hostimský hráč č. 14 poslal gólovku vysoko nad. Jak padla devadesátá minuta, volali jsme na sudího: Rozhodčí, čas! Už jsme se nechtěli dočkat žádné další pohromy.

Byl to včera tvrdý náraz do reality, abych použil slovního obratu komentátora České televize k hokejovému zápasu Světového poháru Kanada - Česko. Ano, ty dva zápasy jsou si svým způsobem podobné jako vejce vejci. Hostim (= Kanada) hrála promyšleně, lehce, přesně, s nasazením a vysoce efektivně. My (= Česko) jsme moc chtěli, ale nedařilo se nic, lepila se nám na paty smůla, k nebezpečným střelám jsme se prakticky nedostali, rozehrávka se nám nedařila a využití standardek bylo rovněž nulové. Na rozdíl od nás měli kouče, který je celý zápas dirigoval a řídil. Výsledek v dnešním utkání odpovídal momentálnímu rozpoložení obou týmů. Nezbývá než se otřepat a v sobotu v Hrádku dokázat, že jsme fotbal hrát nezapomněli.

Pravil po utkání jeden z našich božických komentátorů: "Lepší mužstvo proti nám letos nehrálo!" Tak to je pocta Hostimským a povzbuzení pro naše. Proti soupeři, kterému všechno sedlo, se dneska nedalo uspět. To máme za to, že jsme chtěli hrát v sobotu a řadě hráčů Hostimi jsme možná znemožnili účast na shlédnutí průvodu Znojemského historického vinobraní. :-)

Maně jsem si vzpomněl na  dneska již úsměvnou historku z raných let božické kopané. Najdete ji v brožuře, kterou jsem sepsal v 60 letům božické kopané v roce 2015. Píše se tam taky toto: "Aby bylo umožněno hráčům shlédnout první Velkou cenu Československa dne 28.8.1955 v Brně, překládají se veškerá utkání okresního přeboru a okresní soutěže z tohoto dne na 9.10.1955." A ještě je k tomu dodatek k jednomu z dalších kol: "Na den 25.9.1955 nařizuje OV TVS Mikulov, sekce kopané začátek všech zápasů v 10 hodin dopoledne, aby nebyla narušena slavnost Palavské vinobraní v Mikulově."
Možná by se dnešní funkcionáři OFS Znojmo mohli uchýlit k podobnému opatření a napříště vydat nařízení: V době konání Znojemského historického vinobraní se nehrají mistrovské zápasy okresních fotbalových soutěží. Překládají se na dny 28.9. nebo 28.10. (státní svátky). Ať se můžou hráči, funkcionáři i diváci v klidu zúčastnit svátku vína ve Znojmě. OFS zajistí pro registrované členy FAČR vstupenky na tuto akci s 50% slevou. Nelíbilo by se nám to?
              (lan)






















































Pane Hala, co tomu říkáte? Karel Hala, nar. 1925, nejlepší střelec
Božic v letech 1954 - 1956 s 36 brankami

1 komentář: