čtvrtek 15. září 2016

Taky je vám divno? Může za to Měsíc!

O tom, že náš nejbližší souputník významně a výrazně ovlivňuje náš život, víme dávno. Vnímavější jedinci pak cítí třeba účinky úplňku (i blížícího se) nebo jiné jevy s Měsícem spojené. Taková situace nastane i v pátek 16.9.2016 večer kolem 21 hodiny.


Jev, který nás zasáhne, se nazývá "polostínové zatmění Měsíce" a stručně řečeno se jedná o následující úkaz:

K úkazu dojde v pátek večer a z našeho území spatříme jeho podstatnou (očima viditelnou) část, při níž Měsíc bude jen 0,03° jižně od okraje plného zemského stínu. Měsíc vychází téměř na východě v 19 hodin 16 minut SELČ, tedy 24 minut po očima nepozorovatelném začátku polostínové fáze. 
Jak bude stoupat nad obzor, začne se pomalu z jihozápadu přibližovat k viditelné části zemského polostínu. Přibližně o hodinu později už by mohlo být očima patrné potmavnutí severovýchodního okraje Měsíce. Maximální fáze zatmění připadá na 20 hodin 54 minut, kdy bude jev velmi výrazný (bude se zdát, jakoby byl Měsíc z levého horního okraje začouzený černým kouřem).
Tento dojem bude očima i dalekohledy patrný ještě dalších cca 25 minut. Poté již nabude úplněk normálního vzhledu (polostínová fáze bude ještě o něco déle zaznamenatelná fotograficky). Během úkazu najdeme také na jihozápadě krásné seskupení Saturnu a Marsu nedaleko jasné hvězdy Antares v souhvězdí Štíra.

Čas je to výborný, jen si za a) vzpomenout, za b) aby nebylo zataženo.

Jestli budete mít nějaký zajímavý zážitek spojený s tímto jevem, napište. Klidně pošlete i foto na probozice@centrum.cz
                                                                           (zaja a lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat