pátek 23. září 2016

Spotřebujeme - šetříme a platíme!


V těchto dnech všichni vyhlížíme pošťačku, abychom převzali dopis od svých dodavatelů energií. Je to vždycky hodně vzrušující chvíle, když chvějící se rukou a se zatajeným dechem opatrně trháme obálku ... No, popravdě řečeno, někteří už si to necháváme posílat elektronickou poštou, takže to rozechvění se týká otevření mailové pošty.


Po vzrušení ze zjištění, že nám přichází důležitá zpráva, nastává vyvrcholení, když obálku nebo mail otevřeme! Se zatajeným dechem, ještě pořád lehce rozechvělí a s vypoulenýma očima hledíme na fakturu! 
Ani ve středu tomu nebylo jinak! Ale tentokrát jsem nevěřil vlastním očím a několikrát jsem si je musel promnout pěstí. Ačkoli jsme nějak výrazně odběr elektrické energie neregulovali a nějaké nesmyslné zhasínání a rozsvěcování žárovek jsme nepraktikovali, přesto jsme v uplynulém období významně ušetřili!
Možnosti, kde jsou následující:
1. Elektřinu i plyn máme od jednoho dodavatele. Ale to už delší dobu.
2. Zakoupili jsme nové spotřebiče, které určitě významně šetří (televizní přijímač, pračka, myčka ...)
3. Odstavili jsme starší mrazák!
4. U osvětlení kombinujeme obyčejné klasické žárovky (dnes tzv. topná tělesa) a různé typy interiérových svítidel. Takové ty úsporné trubicovité žárovky jsem všechny vyházel. Ještě ve dvou venkovních místnostech dosluhují klasické zářivky.
5. Snažíme se maximálně využívat NT tarif, tzv. noční proud.

Kombinace všech možných nenásilných úsporných opatření se letos promítla do několika tisíců přeplatku na zálohách. Dobrý dárek pod stromeček.
                  (lan)

1 komentář:

  1. vsechny body krome prvniho jsou spravne :) mit jednoho dodavatele na obe komodity neznamena vyhodnejsi smlouvy, i kdyz to mnozi z nich tvrdi. fakt to neni pravda. samostatne stojici mrazak je nejvetsi zrout elektriny, jakeho v domacnosti najdete. ledky znamenaji pocatecni vyssi investici, ale vyplati se. a konecne k poslednimu bodu- hodiny nizkeho tarifu, pokud na nej mate narok (to vam povi vas elektrikar) najdete na strankach eon-distribuce po vlozeni cisla vaseho hdo prepinace. ze to ma soused od tri do peti totiz neznamena, ze to tak mate take. takze palec nahoru a muzeme dobirat i nadale :) LR

    OdpovědětVymazat