pondělí 2. dubna 2018

Červené pondělí ve znamení mrskutu

Mrskat ženské přes hyždě i se zmrskat slivovicí, taky tak může vypadat velikonoční pondělí. Kdo přišel k nám, dostal barevné nebo čokoládové vajíčko. Štamprli bych nalil leda prokazatelně dospělým a stojícím pevně na dvou nohách. A peníze dostali jenom kluci co hrkali, na velikonoční pondělí nevidím žádný důvod. :-)


Zajímavé je, proč vlastně tato tradice přetrvává dodnes a přečkala i komunistický režim. Je to poselství, které je zakódováno kdesi uvnitř, v hloubi naší duše. Nečetl jsem ani Freuda, ani Junga, ale myslím, že ta myšlenka pochází od některého z nich: Celý úkon velikonočního šlehání dívek je symbolem oplodňovacího aktu – pomlázka symbolizuje mužský pyj, vejce jsou symbolem ženské plodnosti. O symbolice mužsko-ženského svazku svědčí i skutečnost, že pošlehání pomlázkou se vnímá jako kladné, ženy za pošlehání děkují (slovně i symbolicky vajíčky), naopak nepošlehané ženy se tímto trápí.
Je taky jasné, proč na pomlázku chodí hlavně mladí muži za nezadanými děvčaty. Tam je ten kontakt důležitější, než samo koledování. Taky jsme jako mladí, nezadaní chodili.... Dokonce i do sousedních vesnic, když bylo proč. :-)

                                  (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat