středa 25. dubna 2018

Jak si naše obec připomíná konec války?

Oslava výročí osvobození snad v roce
1966
V Božicích měly oslavy konce války vždycky svoje místo, ale ... Je to možná až schizofrenní situace, která v tomto směru panuje v posledních desetiletích. A nerad konstatuji, že to tak není dobře.


 Zatímco oslavy vzniku republiky v roce 1918 budou koncem října určitě na solidní úrovni a bez kontroverzí, tak oslavy spojené s rokem 1945 mají i po 70 letech podivnou politickou pachuť. Původní "Pomník Osvobození" nebo taky "Pomník Vítězství" byl kameníkem panem Karbanem vytvořen po roce 1945 úpravou pomníku válečných obětí Českých Křídlovic z roku 1923. Zmizely symboly němectví a byl zde instalován současný nápis.
Jenže normalizace následující po vojenském a politickém potlačení reformního tzv. Pražského jara roku 1968 byla ideologicky papežštější než papež a iniciovala stavět nové pomníky blíže míst, kde se pohybovalo a shromažďovalo více lidí, nejlépe u škol. Tak se stalo v roce 1975 i v Božicích a místo ke kostelu se začalo chodit ke škole, kde byl nový pomník znojemského sochaře Huberta Prümmera umístěn. Hubert Prümmer však v následujícím roce emigroval do Itálie, a tak se raději nikde ani neuvádělo, že je autorem tohoto díla.
Přišel listopad - a čas oponou trhnul. Ale o tom zase až příště.

                                                     (lan)

Nový pomník u křižovatky u školy v roce
1975

Žádné komentáře:

Okomentovat