pátek 6. dubna 2018

Na podzim k volbám! Jen nevíme ke kolika!!!

Letos na podzim nás čekají volby. Jestli to budou jenom ty komunální do obecních a městských zastupitelstev nebo i nějaké další, to v této chvíli ještě nevíme. Hraje se vysokými kartami a všichni si nechávají trumfy v rukávech.


V Božicích je zatím klid, protože tady je všechno jasné a všichni jsou spokojení a v klidu. Kandidátek bude zase víc než dost a voliči si určitě vyberou...
Ve městech už se kandidátky připravují ve stylu Kdo s kým .... Nás však můžou překvapit i politici známí, kteří mají volby už půl roku za sebou, ale zatím se nedokázali domluvit na ničem smysluplném. Andrej Babiš v těch volbách zvítězil a on sám je přesvědčen, že drtivě. Ale ono to tak drtivé vítězství nebylo a tak musí jednat se svou politickou konkurencí. Zatím se nic nepovedlo a tak se Andrej Babiš pomaloučku potichoučku připravuje na předčasné volby. Zbývá mu už jenom jedna jediná poslední překážka a tou je prezident Zeman. Jakési shrnutí přinášejí dnešní Seznam/Zprávy:
Andrej Babiš sice s převahou vyhrál loni v říjnu sněmovní volby, ale za téměř půl roku nedokázal vyjednat žádnou podporu pro svou vládu - ačkoliv měl v rukou několik variant. Cesta z této šlamastyky má tři základní varianty:
První je, že Babiš se nakonec domluví s Okamurovým hnutím SPD a ještě společně s komunisty tak vytvoří koalici se 115 hlasy. Tuhle možnost velmi prosazuje prezident Miloš Zeman. 
Jenže Babišovi se do paktu s nevypočítatelným Okamurou moc nechce, příliš mu nedůvěřuje. Navíc po spojení s extremisty by nevypadal dobře před partnery v Evropě, před nimiž se snaží vystupovat jako liberál. A v neposlední řadě - docela silná skupina jeho poslanců odmítá jít do vlády s SPD.
Andrej Babiš by si proto nejraději přál předčasné volby. Věří, že v nich by zvítězil ještě s větší převahou a získal ještě více než 30 procent hlasů jako loni na podzim.
Nové volby však zatím velmi striktně odmítá prezident ZemanV ústavě je navíc napsaná věta, že „Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže…“ Tedy může, ale nemusí. 
Úplně ztracena ovšem není ani možnost, že se hnutí ANO se sociální demokracií nakonec - i po čtvrtečním krachu - přece jen dohodne. Stačí k tomu vlastně jediné – aby Andrej Babiš couvl a nabídl šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi symbol, po kterém tolik touží: křeslo ministra vnitra.

Žádné komentáře:

Okomentovat