pondělí 30. dubna 2018

Vzniká nové moravské hnutí. Hledá podporu u Babiše

V těchto dnech vzniká nové politické hnutí nazvané MORAVSKÉ ZEMSKÉ HNUTÍ. Je proti spolupráci s okamurovci a hlavní oporu hledá u Andreje Babiše. Chce zrušit kraje a rozčlenit Česko na čtyři části: Čechy, Moravu, Slezsko a Metropolitní zemi Praha. Zajímavé jsou i osobnosti, které se do nového hnutí hlásí. I na Znojemsku.


Je pravdou, že se mi ježí poslední zbytky vlasů na hlavě, když slyším Jardu Jágra, jak se rád vrací do Čech (místo do Česka) a jak rád za Čechy (Českou republiku) hraje. Vždycky se v duchu ptám: A na nás na Moravě kálí?

Na druhou stranu nejsem nijak nadšen moravistickými výkřiky o utlačované Moravě a jsem docela skeptický k možnostem na územně správní reformu, tj. zrušit kraje a obnovit země. Já vím, hodně kopírujeme náš vzor Rakousko, ale to má jednu velkou výhodu: Nezažili politické kotrmelce jako my a svůj vývoj mají téměř plynulý. Zemské zřízení tam má svou tradici a nikdy nebylo úplně rozbito. To takové Znojemsko patřilo do Jihozápadní Moravy (Jihlavsko, Třebíčsko s Jemnickem a Moravskobudějovickem, Dačicko a západní část Znojemska), do Kraje znojemského, do Německé jižní Moravy, do Země Moravskoslezské, do Župy Dolní Podunají, do umělých okresů Znojmo a Mikulov (1949 - 1960) a nakonec zakotvilo v Kraji Jihomoravském. A co s tím právě teď dělat?

Na druhou stranu mají respektované osobnosti přeci jenom šanci oslovit i širší veřejnost a třeba v komunálních a možná i krajských volbách získat první body. Jak jsem naznačil, hlásí se k tomuto hnutí i osobnosti známé na Znojemsku a troufám si říct i v Božicích. Minimálně známý regionální historik, bojovník za obnovení kvalitní železniční sítě na Znojemsku dr. Jiří Kacetl, kterého jsem měl před několika lety i na přednášce v božickém kině Marta, a můj učitel z fakulty a známý archeolog, jenž se věnuje odhalování velkomoravského sídla na znojemském Hradišti sv. Hippolyta, doc. Bohuslav Klíma. Nesporně se jedná o respektované osobnosti, k jejichž řadě názorům mám blízko a budu proto pozorně sledovat, kam napřou své síly v regionální politice. Že je dneska v Česku politické pusto a prázdno, pochopil nejlépe již výše zmíněný řepkový král Andrej Babiš. Pokud chtějí hledat podporu zrovna u něj, mají velkou naději na úspěch. Andrej Babiš totiž ráno slíbí podporu všemu a všem - a večer už o tom slibu nic neví! Tak kluci, hurá za ním!!!

                                                       (lan)

Jak to sluší vlajce Moravy ve vybrané společnosti?

Doc. B. Klíma vpravo

Dr. Jiří Kacetl vpravo


2 komentáře:

  1. To mně se vůbec nelíbí ani název Česko , toto slovo působí nějak uměle a znám hodně Moravanů, kteří jsou na ně alergičtí, a to včetně mě. PePř

    OdpovědětVymazat
  2. Používám je schválně,abychom i nad nim přemýšleli!:-)

    OdpovědětVymazat